Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sos tatarski

Sos tatarski

Śliweczka Śliweczka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki

Faworki

angel35 angel35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki klasyczne

Pączki klasyczne

zmudek zmudek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierniki

Pierniki

Paulina12 Paulina12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe faworki

Domowe faworki

Telefon Telefon

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki.

Oponki.

msewka msewka
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki

Oponki

Wokalista Wokalista

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska

13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dewolaj.

Dewolaj.

msewka msewka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kanapka gyros

Kanapka gyros

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nachosy z indykiem

Nachosy z indykiem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: