Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Sernikobrownie

Sernikobrownie

Netka Netka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Filet z kurczaka

Filet z kurczaka

msewka msewka
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

święcelnik

święcelnik

mamaarpi mamaarpi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

faworki

faworki

dzastmi dzastmi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty

Chrusty

alicjab312 alicjab312

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączuchy

Pączuchy

Papaja Papaja
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knysze

Knysze

lilalo lilalo
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

gosia79z gosia79z

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierniczki

Pierniczki

martunia19 martunia19
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

gosia79z gosia79z

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Roladki z piersi kurczaka

Roladki z piersi kurczaka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: