Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8736 przepisów w kategorii Święta

Pączki domowe

Pączki domowe

Bahus Bahus
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kaczka w pomidorach

Kaczka w pomidorach

Bahus Bahus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kaczka w winie

Kaczka w winie

Bahus Bahus
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab Devolay

Schab Devolay

elutka elutka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

Magdusia1312 Magdusia1312
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paska

Paska

Magdusia1312 Magdusia1312
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab po królewsku

Schab po królewsku

Amberr8 Amberr8
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Toffi

Toffi

Magdusia1312 Magdusia1312
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zebra inaczej

Zebra inaczej

anullka7 anullka7
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki

Oponki

elutka elutka
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

anullka7 anullka7
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledziowa pychotka

Śledziowa pychotka

5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe łazanki

Domowe łazanki

anetka anetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

anetka anetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: