Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Domino

Domino

PaniTereska PaniTereska

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domek z piernika

Domek z piernika

Mniam1 Mniam1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domek z piernika

Domek z piernika

joana30 joana30
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domek z piernika

Domek z piernika

BĄBELEK85 BĄBELEK85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domek piernikowy

Domek piernikowy

gosias239 gosias239

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domek Baby Jagi

Domek Baby Jagi

kasik_sz kasik_sz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dip żurawinowy

Dip żurawinowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dip musztardowy

Dip musztardowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dip awokado

Dip awokado

6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dewolaj.

Dewolaj.

msewka msewka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Deser zielony.

Deser zielony.

msewka msewka
11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Deser zeberka

Deser zeberka

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Deser sylwestrowy

Deser sylwestrowy

anullka7 anullka7
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Deser sułtański

Deser sułtański

jaNina jaNina
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: