Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Pierogi gryczane

Pierogi gryczane

VITA VITA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks świąteczny

Keks świąteczny

elutka elutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z kapustą.

Pierogi z kapustą.

margro margro

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po Żydowsku

Karp po Żydowsku

adam15001 adam15001

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Amoniaczki 8

Amoniaczki 8

burakcukrowy burakcukrowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęś pieczona

Gęś pieczona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi PKU na słodko

Pierogi PKU na słodko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos małopolski

Bigos małopolski

justynkam justynkam

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z mięsa

Pasztet z mięsa

Ania30 Ania30

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab w galarecie

Schab w galarecie

Nati1.28 Nati1.28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szaszłyki z mielonego karpia

Szaszłyki z mielonego karpia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik a' la Twix

Sernik a' la Twix

Justi2401 Justi2401
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: