Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Gorące całuski

Gorące całuski

Karola0 Karola0

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks świąteczny

Keks świąteczny

elutka elutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka w skorupkach

Jajka w skorupkach

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp z piekarnika

Karp z piekarnika

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kutia

kutia

graciana3 graciana3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet z mięsa

Pasztet z mięsa

Ania30 Ania30

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp po Żydowsku

Karp po Żydowsku

adam15001 adam15001

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi gryczane

Pierogi gryczane

VITA VITA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz biały na żeberkach

Barszcz biały na żeberkach

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek z barszczu

Żurek z barszczu

patronka patronka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w sosie chrzanowym

Karp w sosie chrzanowym

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledź z śmietaną

Śledź z śmietaną

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz czerwony wg adrianka

Barszcz czerwony wg adrianka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: