Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Mazurek orzechowy 3

Mazurek orzechowy 3

olmanka olmanka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowa ćwikła

Domowa ćwikła

Siedlce Siedlce

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

bogusia19 bogusia19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort miodowy

Tort miodowy

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka wigilijna

Sałatka wigilijna

Ines Ines
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka z wiśniami

Ciastka z wiśniami

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makówki 5

Makówki 5

Wafelek2601 Wafelek2601

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Kasja1986 Kasja1986

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka zeberkowa

Babka zeberkowa

Lukrecja_27 Lukrecja_27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Amberr8 Amberr8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna

Julia2603 Julia2603
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: