Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Toffusie

Toffusie

paulka104 paulka104

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik od Edyty

Sernik od Edyty

alicja1204 alicja1204

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponkowe kwiatuszki.

Oponkowe kwiatuszki.

Agunia Agunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos modry

Bigos modry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mitaj z cebulką

Mitaj z cebulką

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki wg angel35

Oponki wg angel35

angel35 angel35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boeuf Stroganoff po polsku

Boeuf Stroganoff po polsku

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łazanki z makiem 2

Łazanki z makiem 2

przejs przejs

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab z rozmarynem

Schab z rozmarynem

kaja kaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rafaello

Rafaello

kiciak21 kiciak21

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ślimaczki.

Ślimaczki.

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: