Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Rolada z boczku

Rolada z boczku

kaja kaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona kaczka

Pieczona kaczka

madzia1 madzia1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka migdałowa

Babka migdałowa

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka porowa

Sałatka porowa

JaMajka JaMajka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Piegusek

Ciasto Piegusek

dora dora

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chleb razowy

Chleb razowy

krzyssiu_o1995 krzyssiu_o1995

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wigilijne Placki

Wigilijne Placki

LuKaSz4761 LuKaSz4761

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha-tort serowy

Pascha-tort serowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek orzechowy

Placek orzechowy

kiciak21 kiciak21

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączusie

Pączusie

lenian lenian

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Shizunia Shizunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks świąteczny 4

Keks świąteczny 4

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kwas buraczany

Kwas buraczany

dzejlo dzejlo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fikaśne racuchy

Fikaśne racuchy

Siedlce Siedlce

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki 2

Oponki 2

milena123101 milena123101

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

kiciak21 kiciak21

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: