Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, ale przygotowany w odpowiedni sposób może być pyszny i kochany przez dzieci! Warzywo to zawiera wiele cennych dla organizmu składników m.in. żelazo, potas, kwas foliowy, witaminę C czy beta - karoten.

Jak w przypadku większości warzyw - świeży szpinak jest najlepszy. W takiej postaci świetnie sprawdza się w sałatkach z dodatkiem dobroczynnej oliwy z oliwek. Łączmy go z serami pleśniowymi, serem feta, parmezanem, soczystymi truskawkami, winogronami, gruszkami czy cytrusami.

Szpinak świetnie pasuję do makaronu, ryżu, owoców morza czy ziemniaków. Zielone liście szpinaku, to niejednokrotnie nadzienie dla mięs, ryb, naleśników, pierogów czy gołąbków, te gotowe smakołyki doskonale smakują z sosem szpinakowym.

Wariacji na temat szpinaku jest mnóstwo - lazania , zapiekanka, zupa szpinakowa czy tarty na kruchym cieście ze szpinakiem.

Przygotujcie dania ze szpinakiem w roli głównej!

Zdjęcie: jaga85


 

Znaleźliśmy 1216 przepisów w kategorii Szpinak

Szpinakowe pesto

Szpinakowe pesto

Patty Patty

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zielony pasztet

Zielony pasztet

mkowalski mkowalski

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szpinak duszony

Szpinak duszony

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

lena lena

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: