Przetwory pomidorowe Łowicz przebojem w kuchni!

Dania z udziałem pomidorów są niezmiennie hitem na stołach Polaków. Soczyste, pyszne, dojrzewające w pełnym słońcu są niezwykle zdrowe i odżywcze. Sprawdź jak produkty Łowicz idealnie pasują do dań z pomidorami w roli głównej!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przetwory pomidorowe Łowicz przebojem w kuchni!
Produkty pomidorowe od Łowicza w ich nowej odsłonie – nie zawierają dodatku soli, są za to źródłem zawartego w pomidorach potasu. Dzięki nim łatwo i szybko przygotujemy nasz przysmak, zapewniając mu jednocześnie pyszny smak letnich, dojrzałych pomidorów, za którym tak bardzo już tęsknimy.

Miłośnicy pomidorowych smaków z pewnością skuszą się na pomidory w całości lub kawałkach, które umilą im przygotowanie niejednego dania. Sos bolognese, sos do pizzy, zdrowa sałatka lub zupa pomidorowa, to tylko niektóre z propozycji, jakie można przygotować z użyciem produktów Łowicz.

Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po puszkę pomidorów od Łowicza, dodać do nich garść ziół, szczyptę przypraw i już mamy pyszną, domową salsę, która nada wyrazisty smak imprezowym przekąskom, np. pieczonym warzywom czy własnoręcznie przyrządzonym nachosom. Z kolei aksamitny, pomidorowy przecier od Łowicza to idealna baza sosu do ciekawego dania głównego – szakszuki, która dzięki niemu jest jeszcze łatwiejsza do przygotowania. Podawana może być wprost z postawionej na stole patelni. Na pewno stanie się hitem niejednego przyjęcia, jak i smacznego menu dla całej rodziny.

Szakszuka
Materiały prasowe

Szakszuka z ciecierzycą

Składniki:
  • kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół czerwonej cebuli
  • czerwona papryka
  • mały por (biała część)
  • ząbek czosnku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • spora szczypta wędzonej mielonej papryki
  • spora szczypta cayenne
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli i kolorowego pieprzu
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 3 jajka
  • szczypiorek
 Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.