Produkty pomidorowe od Łowicza w ich nowej odsłonie – nie zawierają dodatku soli, są za to źródłem zawartego w pomidorach potasu. Dzięki nim łatwo i szybko przygotujemy nasz przysmak, zapewniając mu jednocześnie pyszny smak letnich, dojrzałych pomidorów, za którym tak bardzo już tęsknimy.
Miłośnicy pomidorowych smaków z pewnością skuszą się na pomidory w całości lub kawałkach, które umilą im przygotowanie niejednego dania. Sos bolognese, sos do pizzy, zdrowa sałatka lub zupa pomidorowa, to tylko niektóre z propozycji, jakie można przygotować z użyciem produktów Łowicz.
Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po puszkę pomidorów od Łowicza, dodać do nich garść ziół, szczyptę przypraw i już mamy pyszną, domową salsę, która nada wyrazisty smak imprezowym przekąskom, np. pieczonym warzywom czy własnoręcznie przyrządzonym nachosom. Z kolei aksamitny, pomidorowy przecier od Łowicza to idealna baza sosu do ciekawego dania głównego – szakszuki, która dzięki niemu jest jeszcze łatwiejsza do przygotowania. Podawana może być wprost z postawionej na stole patelni. Na pewno stanie się hitem niejednego przyjęcia, jak i smacznego menu dla całej rodziny.
Materiały prasowe
Szakszuka z ciecierzycą
Składniki:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Miłośnicy pomidorowych smaków z pewnością skuszą się na pomidory w całości lub kawałkach, które umilą im przygotowanie niejednego dania. Sos bolognese, sos do pizzy, zdrowa sałatka lub zupa pomidorowa, to tylko niektóre z propozycji, jakie można przygotować z użyciem produktów Łowicz.
Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po puszkę pomidorów od Łowicza, dodać do nich garść ziół, szczyptę przypraw i już mamy pyszną, domową salsę, która nada wyrazisty smak imprezowym przekąskom, np. pieczonym warzywom czy własnoręcznie przyrządzonym nachosom. Z kolei aksamitny, pomidorowy przecier od Łowicza to idealna baza sosu do ciekawego dania głównego – szakszuki, która dzięki niemu jest jeszcze łatwiejsza do przygotowania. Podawana może być wprost z postawionej na stole patelni. Na pewno stanie się hitem niejednego przyjęcia, jak i smacznego menu dla całej rodziny.
Materiały prasowe
Szakszuka z ciecierzycą
Składniki:
- kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół czerwonej cebuli
- czerwona papryka
- mały por (biała część)
- ząbek czosnku
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- spora szczypta wędzonej mielonej papryki
- spora szczypta cayenne
- szczypta cynamonu
- szczypta soli i kolorowego pieprzu
- pół łyżeczki lubczyku
- 2 liście laurowe
- 3 jajka
- szczypiorek
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.