Przyprawianie i doprawianie

Przyprawy i zioła do przyprawiania zna chyba każdy kucharz i każda kucharka, nawet Ci gotujący w domu. Ile razy zdarzyło się Wam przesolić zupę albo dodać za dużo ziół? Czy wasze zioła i przyprawy trzymacie w odpowiedni sposób? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie w tej poradzie.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Przyprawianie i doprawianie
fot. Fotolia

UTRZYMYWANIE PRZYPRAW
Po zakupie torebkowych przypraw można je dalej trzymać w torebkach. Dopiero po otwarciu torebki należy pomyśleć jak je przetrzymywać. Najlepszym sposobem jest przesypanie przypraw do szczelnie zamykanych pojemniczków. Dzięki temu nie wietrzeją i nie tracą swojego smaku i aromatu. Warto jest zaopatrzyć się w takie pojemniczki na przyprawy. W sklepach jest szeroki ich wybór. Obejrzyjmy je i wybierzmy najlepsze dla siebie :).

RATUNEK W PRZESOLONYCH SPRAWACH
Zapewne, nie raz ani nie dwa, zdarzyło się Wam przesolić zupę albo dodać do niej dwa razy sól (tak jak u mnie, ja posoliłam, a 5 min po mnie teściowa). Zdarza się, ale nie warto się tym przejmować, bo jest na to rozwiązanie. Do przesolonej zupy warto dodać 1 obranego ziemniaka. Jeśli przesadzimy z przyprawami, można łagodzić smak potrawy śmietaną albo masłem.

ZAMIAST SOLI
Do naszych potraw zamiast soli można dodać innych przypraw. I tak:
- czosnek - można użyć do mięsa, sałatek, sosu,
- estragon - zupy, ryby, potrawy z jajek,
- pieprz ziołowy - do wszystkiego. Warto dodawać go podczas gotowania, ale nie na końcu.

DODAWANIE PRZYPRAW
Warto dodawać tyle przypraw, ile mówi przepis, a później ewentualnie doprawić. Przyjęło się, że na 4 porcje dania dodaje się 1/4 łyżeczki przyprawy.

Przyprawy i zioła przeważnie dodaje się pod koniec gotowania potrawy, aby nie zmienić jej smaku. Dodane wcześniej mogą zmienić smak potrawy na gorzkawy. Podając danie nie gotowane, warto przyprawić je wcześniej, aby nasiąkło przyprawami.


Poczytaj więcej o przyprawach >>>