Przepis na ocet rozmarynowy
Na co dzień, w naszych kuchniach mamy do czynienia z tradycyjnym octem spirytusowym. Dziś skomponujemy własną odmianę tego preparatu. Co powiecie na ocet rozmarynowy?
1. Aby go zrobić, niezbędne okażą się:
2. Do plastikowej butelki (możecie użyć tej po wodzie mineralnej) wkładamy umyte i osuszone gałązki rozmarynu, przekrojone na pół winogrona oraz ziarna pieprzu.
3. Całość zalewamy podgrzanym octem winnym oraz sokiem z cytryny, a następnie odstawiamy na kilka dni, (wystarczy ok. 7) do przemacerowania.
4. Ocet przecedzamy przez sitko, ponownie wlewamy do butelki i zakręcamy.
6. Wykorzystujemy do skrapiania sałatek lub do robienia marynat!
Fotolia
Czym jest ocet?
Ocet jest wodnym roztworem powstającym w wyniku fermentacji alkoholu. Rozróżnia się najczęściej ocet spirytusowy - produkowany na bazie spirytusu oraz ocet winny, który powstaje podczas fermentowania wina.
Często wytwarzanym roztworem jest też ocet balsamiczny, robiony z zagęszczonego moszczu winogronowego przechowywanego w drewnianych beczkach. Dość popularne są również octy aromatyzowane lub smakowe: z dodatkiem przypraw, ziół, owoców lub warzyw.
Zdrowotne aspekty octu
Ocet spirytusowy spożywany w nadmiarze jest szkodliwy dla naszego zdrowia, ale w niewielkich ilościach doskonale pobudza apetyt i wspomaga trawienie.
Znacznie korzystniej sięgać jednak po jego wartościowszy odpowiednik - ocet jabłkowy! W przeszłości wykorzystywano go do cucenia omdlałych, łagodzenia objawów odmrożeń, a nawet leczenia ran. Ocet jabłkowy poprawia też krążenie, apetyt oraz pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Ocet winny jest z kolei fantastyczny przy wszelakiego rodzaju dietach odchudzających - przyspiesza metabolizm i trawienie, a tym samym spalanie kalorii. Mikstury z octem winnym działają też pozytywnie na wątrobę, poprawiają trawienie oraz krążenie? Borykacie się z bólem głowy?Wypróbujcie więc łagodzących okładów z octem winnym!
Historia octu
Ocet jest produktem uniwersalnym, lecz przepisy na jego produkcję są coraz bardziej wyjątkowe! Poza dobrze znanymi nam octami spirytusowymi, winnymi i balsamicznymi, wstępują też całkiem odrębne jego odmiany. Jakie?
Ocet ryżowy - popularny szczególnie w kuchni chińskiej i japońskiej, charakteryzuje się żółtą barwą oraz delikatnym smakiem. Dobrze komponuje się z sushi, ale warto dodawać go też do sałatek, surówek czy przekąsek.
Ocet ziołowy - powstaje z połączenia octu balsamicznego lub jabłkowego z ziołami i przyprawami. Chcąc go skomponować, koniecznie sięgnijcie po rozmaryn, estragon, lawendę oraz melisę. Ten pełen aromatu ocet szczególnie dobrze zasmakuje z sałatami, świeżymi warzywami lub mięsem.
Ocet cebulowy - jest swojego rodzaju syropem - doskonale wzmocni naszą odporność i poprawi samopoczucie. Można spożywać go bezpośrednio (łyżka dziennie) lub dodawać do ulubionych potraw.
Ocet owocowy - zaskakuje swym smakiem, aromatem i kolorem. Uzyskać go można z nieskończonej ilości owoców. Obecnie najlepsze okażą się maliny, jeżyny, gruszki i jabłka.
Fotolia
Jak się okazuje, tematyka octu nie jest taka zamknięta jak by się to mogło wydawać. Ten ciekawy dodatek sprawia, że zwykła sałata nabiera niecodziennego charakteru, a potrawy osiągają całkiem innego wymiaru smakowego. Co sądzicie o occie z kwiatów bzu czarnego i occie cytrynowym. Prawda, ze brzmi ciekawie? Sprawdźcie ich smak!
Na co dzień, w naszych kuchniach mamy do czynienia z tradycyjnym octem spirytusowym. Dziś skomponujemy własną odmianę tego preparatu. Co powiecie na ocet rozmarynowy?
1. Aby go zrobić, niezbędne okażą się:
- Litr białego octu winnego;
- Kilkanaście ziarenek pieprzu;
- 10 kulek winogron;
- 5 gałązek rozmarynu;
- Sok z cytryny;
2. Do plastikowej butelki (możecie użyć tej po wodzie mineralnej) wkładamy umyte i osuszone gałązki rozmarynu, przekrojone na pół winogrona oraz ziarna pieprzu.
3. Całość zalewamy podgrzanym octem winnym oraz sokiem z cytryny, a następnie odstawiamy na kilka dni, (wystarczy ok. 7) do przemacerowania.
4. Ocet przecedzamy przez sitko, ponownie wlewamy do butelki i zakręcamy.
6. Wykorzystujemy do skrapiania sałatek lub do robienia marynat!
Fotolia
Czym jest ocet?
Ocet jest wodnym roztworem powstającym w wyniku fermentacji alkoholu. Rozróżnia się najczęściej ocet spirytusowy - produkowany na bazie spirytusu oraz ocet winny, który powstaje podczas fermentowania wina.
Często wytwarzanym roztworem jest też ocet balsamiczny, robiony z zagęszczonego moszczu winogronowego przechowywanego w drewnianych beczkach. Dość popularne są również octy aromatyzowane lub smakowe: z dodatkiem przypraw, ziół, owoców lub warzyw.
Zdrowotne aspekty octu
Ocet spirytusowy spożywany w nadmiarze jest szkodliwy dla naszego zdrowia, ale w niewielkich ilościach doskonale pobudza apetyt i wspomaga trawienie.
Znacznie korzystniej sięgać jednak po jego wartościowszy odpowiednik - ocet jabłkowy! W przeszłości wykorzystywano go do cucenia omdlałych, łagodzenia objawów odmrożeń, a nawet leczenia ran. Ocet jabłkowy poprawia też krążenie, apetyt oraz pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Ocet winny jest z kolei fantastyczny przy wszelakiego rodzaju dietach odchudzających - przyspiesza metabolizm i trawienie, a tym samym spalanie kalorii. Mikstury z octem winnym działają też pozytywnie na wątrobę, poprawiają trawienie oraz krążenie? Borykacie się z bólem głowy?Wypróbujcie więc łagodzących okładów z octem winnym!
Historia octu
Nazwa octu wywodzi się od francuskiego słowa "vinaigre" co w dosłownym tłumaczeniu oznacza "kwaśne wino". Jego historia sięga czasów starożytnych, odkryli go bowiem Babilończycy.
Pewnego dnia, jeden z mieszkańców tego państwa zebrał daktyle, przełożył do naczynia i przykrył liśćmi palmy. Ponieważ zapomniał on o tym fakcie, owoce zaczęły fermentować wytwarzając płyn przypominający winny ocet. Produkt powstały przez przypadek stał się potem aromatyczną przyprawą do konserwowania żywności!
Ciekawe odsłony octuOcet jest produktem uniwersalnym, lecz przepisy na jego produkcję są coraz bardziej wyjątkowe! Poza dobrze znanymi nam octami spirytusowymi, winnymi i balsamicznymi, wstępują też całkiem odrębne jego odmiany. Jakie?
Ocet ryżowy - popularny szczególnie w kuchni chińskiej i japońskiej, charakteryzuje się żółtą barwą oraz delikatnym smakiem. Dobrze komponuje się z sushi, ale warto dodawać go też do sałatek, surówek czy przekąsek.
Ocet ziołowy - powstaje z połączenia octu balsamicznego lub jabłkowego z ziołami i przyprawami. Chcąc go skomponować, koniecznie sięgnijcie po rozmaryn, estragon, lawendę oraz melisę. Ten pełen aromatu ocet szczególnie dobrze zasmakuje z sałatami, świeżymi warzywami lub mięsem.
Ocet cebulowy - jest swojego rodzaju syropem - doskonale wzmocni naszą odporność i poprawi samopoczucie. Można spożywać go bezpośrednio (łyżka dziennie) lub dodawać do ulubionych potraw.
Ocet owocowy - zaskakuje swym smakiem, aromatem i kolorem. Uzyskać go można z nieskończonej ilości owoców. Obecnie najlepsze okażą się maliny, jeżyny, gruszki i jabłka.
Fotolia
Jak się okazuje, tematyka octu nie jest taka zamknięta jak by się to mogło wydawać. Ten ciekawy dodatek sprawia, że zwykła sałata nabiera niecodziennego charakteru, a potrawy osiągają całkiem innego wymiaru smakowego. Co sądzicie o occie z kwiatów bzu czarnego i occie cytrynowym. Prawda, ze brzmi ciekawie? Sprawdźcie ich smak!
marcinka
SylaUla
Jagodowa
Marek Chałupka