Właściwości papryki chilli i pieprzu cayenne

  • 1

Jeżeli dotychczas unikaliście ostrych przypraw, nadszedł czas by się do nich przekonać. Zarówno papryka chilli, jak i pieprz cayenne to przyprawy, które powinny mieć swoje miejsce także... w naszych domowych apteczkach. Co musisz o nich wiedzieć? O tym w artykule!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Właściwości papryki chilli i pieprzu cayenne
fot. fotolia
Papryka, po tym, jak się ją wysuszy, a następnie sproszkuje, sprzedawana jest jako przyprawy o czerwonym kolorze: papryka chili, pieprz cayenne oraz w postaci nasion grubo zmiażdżonych. Papryka stanowi także składnik wielu ostrych sosów, na przykład wszystkim dobrze znanego tabasco. Paprykę chili przyrządza się z papryki rocznej.

Oprócz sproszkowanej papryki chili, powinniśmy jeść surowe papryczki chili. Świetnie smakują w sałatkach czy różnego rodzaju sosach. Surowa papryka chili jest naprawdę bardzo ostra, więc zawsze warto mieć przy sobie szklankę mleka, kiedy poczujemy, że nam za ostro, mleko zneutralizuje ostrość w naszych ustach.

ostre przyprawy
Zdjęcie: Fotolia

Jakie właściwości mają papryka chili i pieprz cayenne? W czym tkwi sekret ich leczniczych właściwości? Otóż papryka chili jest zdrowa, głównie ze względu na swój wartościowy skład. Wystarczy 100 gramów papryki chilli, by nasz organizm otrzymał potężną dawkę witaminy C (to jest ponad 200% naszego dziennego zapotrzebowania).

Znajduje się w niej także duża ilość witaminy B6 oraz witaminy A, E, B3. W papryce chili znajdziemy też magnez, żelazo, potas oraz mangan. A dlaczego jest taka ostra? To ze względu na to, że zawiera kapsaicynę - to właśnie ta substancja ma wiele właściwości bardzo cennych dla naszego zdrowia.

Kapsaicyna ma działanie antybakteryjne, przeciwcukrzycowe, przeciwbólowe i antynowotworowe. Z tej substancji przyrządza się różnego rodzaju maści, plastry, które pomagają w bólach reumatycznych i mięśniowych. Poza tym kapsaicyna powoduje, że wydzielają się nam endorfiny!

Czujemy się szczęśliwy, zadowoleni, a nawet nie odczuwamy bólu! Kapsaicyna przyspiesza nasz metabolizm, dzięki czemu możemy spalić dużo więcej kalorii. Podczas diety odchudzającej możemy śmiało jeść ostre papryczki, a także używać jej w przyprawie, nie należy jednak przesadzać.

papryka chili
Źródło: Fotolia

Papryka chili jest polecana podczas infekcji czy przeziębień, oczyszcza nasze drogi oddechowe. Powinniśmy zatem jeść surową paprykę chili oraz doprawiać sobie jedzenie jej sproszkowaną wersją. Ostra papryka rozgrzewa od wewnątrz nasz organizm. Poza tym, jeśli masz problemy z cholesterolem, to regularne jedzenie ostrej papryki zatrzyma jego produkcję w Twojej wątrobie.

Bardzo ważną właściwością chili  jest także to, że zapobiega zakrzepom krwi. Dzięki temu w naszym organizmie nie dochodzi do zatorów, które mogą okazać się groźne dla naszego zdrowia. Ostra papryka przynosi też ulgę w bólach głowy, zatok oraz podczas migreny. I możemy być pewni, że jedząc regularnie papryczkę chili naszego układu pokarmowego nie dosięgnie żadna choroba.

ostra papryka
Zdjęcie: Fotolia

Z kolei pieprz cayenne powstaje z papryki o odmianie cayenne ( ta papryka jest suszona i mielona oraz bardzo ostra). Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, czyli tę samą substancję, co ostre papryczki. Działa zatem podobnie, jak papryka chili. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antyrakowo. Pierz cayenne wspomaga pracę naszego układu krążenia, chroni przed zawałem i udarem.

Ale wszystko z umiarem. Nie należy przesadzać z tymi ostrymi przyprawami, ponieważ, jeśli będziemy spożywać ich za dużo, mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby bądź naszego przewodu pokarmowego.

Paprykę i pieprz cayenne można dodawać do sosów, gulaszu, a nawet do zup. Niektórzy zaś przepadają za czekoladą z dodatkiem chili. Należy rozsądnie dodawać te przyprawy, ponieważ wystarczy tylko szczypta, by smak naszej potrawy się zepsuł.

Nie masz pomysłów, jak zastosować paprykę chili czy pieprz cayenne? Skorzystaj z naszych przepisów!

Kasiak11 poleca grillowanego kurczaka  chili z dodatkiem sosu paprykowego. Danie jest lekką kompozycją, ale wyrazistą pod względem smaku. Spróbuj!

A może masz ochotę na pomidorówkę z chili? Przepis na to danie przygotowała szpileczka.  Możesz dodać tyle ostrej papryki, ile lubisz.

Anullka7 przygotowała karkówkę pieczoną z pieprzem cayenne. Schab jest bardzo soczysty, aromatyczny i pikantny. Polecamy!

Sałatka owocowa z serem pleśniowym i pieprzem cayenne

Sałatka owocowa z serem pleśniowym i pieprzem cayenne to pomysł  Bsz. Owoce doskonale komponują się w sałatkach z serem. Niepowtarzalnego smaku, dodaje pikantny pieprz cayenne .


Przeczytaj także: czy papryka może leczyć? >>>