Czerwona herbata
Trzeba powiedzieć sobie wprost, że nie ma jednej, złotej zasady mówiącej, że stosując konkretną dietę schudniemy określoną ilość kilogramów w ciągu tygodnia czy miesiąca. Podobnie jest z działaniem czerwonej herbaty, bowiem na każdego jej dobroczynny wpływ działa inaczej. Nie ulega jednak wątpliwości, że znana wszystkim pu erh czy oolong przejawiają w sobie substancje wspomagające procesy odchudzania. Są to między innymi: garbniki czyli tak zwane polifenole, teina, potocznie określana herbacianą kofeiną oraz enzymy przyspieszające trawienie tłuszczów. Efektem ubocznym jest działanie moczopędne, które skłania nasz organizm do częstszej i coraz głębszej filtracji narządów wewnętrznych. Ma zatem również działanie detoksykacyjne. Jeżeli chcemy wesprzeć proces naszego odchudzania piciem herbaty to zaleca się przygotowywanie 5-6 filiżanek dziennie, zawsze po posiłku, ponieważ to właśnie wtedy działanie tainy jest najsilniejsze.
Zielona herbata
Picie zielonej herbaty jest zalecane profilaktycznie, to najzdrowsza z dostępnych w naszym kraju herbat. Największą zaletą tego trunku jest wysoka zawartość katechin, które wpływają na znaczne przyspieszenie naszego metabolizmu. Wartością dodaną jest tutaj także regulacja poziomu glukozy we krwi. Najlepiej zalewać ja wodą o temperaturze 80 stopni oraz wypijać niedługo po przygotowaniu - wtedy jej smak nie jest gorzki, wręcz cieszy podniebienie. Kofeina zawarta w zielonej herbacie pomaga nam zmienić tłuszcz w energię - wygrywamy zatem coś jeszcze. Nie tylko szczupła sylwetka jest w zasięgu ręki, ale także zwyczajnie - porcja zdrowia.
Jeżeli umiecie prawidłowo zaparzyć zieloną lub czerwoną herbatę, to do dzieła. Nigdy nie jest za późno by pomóc sobie w walce z nadprogramowymi kilogramami.
Trzeba powiedzieć sobie wprost, że nie ma jednej, złotej zasady mówiącej, że stosując konkretną dietę schudniemy określoną ilość kilogramów w ciągu tygodnia czy miesiąca. Podobnie jest z działaniem czerwonej herbaty, bowiem na każdego jej dobroczynny wpływ działa inaczej. Nie ulega jednak wątpliwości, że znana wszystkim pu erh czy oolong przejawiają w sobie substancje wspomagające procesy odchudzania. Są to między innymi: garbniki czyli tak zwane polifenole, teina, potocznie określana herbacianą kofeiną oraz enzymy przyspieszające trawienie tłuszczów. Efektem ubocznym jest działanie moczopędne, które skłania nasz organizm do częstszej i coraz głębszej filtracji narządów wewnętrznych. Ma zatem również działanie detoksykacyjne. Jeżeli chcemy wesprzeć proces naszego odchudzania piciem herbaty to zaleca się przygotowywanie 5-6 filiżanek dziennie, zawsze po posiłku, ponieważ to właśnie wtedy działanie tainy jest najsilniejsze.
Zielona herbata
Picie zielonej herbaty jest zalecane profilaktycznie, to najzdrowsza z dostępnych w naszym kraju herbat. Największą zaletą tego trunku jest wysoka zawartość katechin, które wpływają na znaczne przyspieszenie naszego metabolizmu. Wartością dodaną jest tutaj także regulacja poziomu glukozy we krwi. Najlepiej zalewać ja wodą o temperaturze 80 stopni oraz wypijać niedługo po przygotowaniu - wtedy jej smak nie jest gorzki, wręcz cieszy podniebienie. Kofeina zawarta w zielonej herbacie pomaga nam zmienić tłuszcz w energię - wygrywamy zatem coś jeszcze. Nie tylko szczupła sylwetka jest w zasięgu ręki, ale także zwyczajnie - porcja zdrowia.
Jeżeli umiecie prawidłowo zaparzyć zieloną lub czerwoną herbatę, to do dzieła. Nigdy nie jest za późno by pomóc sobie w walce z nadprogramowymi kilogramami.
Nina W.
karola25
weronikaS
Megi-