![Wiosenne porządki - dieta oczyszczająca na wiosnę Wiosenne porządki - dieta oczyszczająca na wiosnę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/wiosenne-porzadki-dieta-oczyszczajaca-na-wiosne-268046.jpg)
W czasie Świąt powinniśmy wybierać produkty i potrawy, które nie staną się przyczyną gromadzenia kolejnych kilogramów oraz stosować techniki kulinarne, które nie obciążą przewodu pokarmowego.
Przykładowy jadłospis
Poniżej znajduje się jadłospis z wykorzystaniem potraw z gotujmy.pl ułożony przez dietetyka i autorkę bloga Dietetyk w Stolicy - Ewę Jarosz:
Jadłospis z powodzeniem można wykorzystać w celu oczyszczenia organizmu po Lanym Poniedziałku. W przedstawionym jadłospisie skupiłam się na wykorzystaniu produktów, które obfitują w antyoksydanty oraz inne składniki wykazujące działanie detoksykacyjne.
Dieta oczyszczająca w dni okołoświąteczne
Śniadanie:
2 kromki chleba żytniego razowego
Sałatka śniadaniowa z twarogiem i roszponką
Zielona herbata z cytryną
II śniadanie:
- Domowe musli z orzechami i suszonymi owocami
- Jogurt naturalny
- Naturalny napój energetyzująco - wzmacniający
![Domowe musli z orzechami i suszonymi owocami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowe-musli-z-orzechami-i-suszonymi-owocami-domowe-musli-to-pomysl-na-zdrowe-sniadanie-265781.jpg)
![Wiosenny smoothies trójsmakowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/wiosenny-smoothies-trojsmakowy-zdjecie-glowne-264426.jpg)
![Czerwona sałatka z buraków, kapusty i radicchio](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/czerwona-salatka-z-burakow-kapusty-i-radicchio-salaty-fantazyjnie-ukladamy-na-talerzach-265502.jpg)
Obiad:
- Kasza jaglana z jajem sadzonym
- Czerwona sałatka z buraków, kapusty i radicchio
- Naturalny napój energetyzująco - wzmacniający
Podwieczorek:
- Wiosenny smoothies trójsmakowy
- Szklanka wody mineralnej
Kolacja:
- Gyros z kalafiorem i kiełkami
- Melisa z pomarańczą
Przedstawiony wyżej jadłospis nie uwzględnia wielkości porcji, które są uzależnione od takich czynników jak płeć, wiek, aktywność fizyczna oraz aktualna masa ciała.
Pamiętajcie!
- Betaina zawarta w burakach wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze, które „wymiatają” z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki znajdziemy również w owocach, naturalnych płatkach zbożowych, kiełkach roślin, olejach roślinnych oraz w zielonej herbacie, które będą cennym uzupełnieniem naszego menu.
- Kasza jaglana to cenny produkt o właściwościach zasadotwórczych, dzięki czemu wspomożemy walkę z zakwaszeniem organizmu. Kalafior zawiera dużo potasu, a to korzystnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową i wzmaga diurezę, dzięki czemu pozbędziemy się zatrzymanej w nadmiarze wody, a wraz z nią zgromadzonych toksyn.
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/10/imgJy1NzB.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/10/imgJy1NzB.jpg)
Jak gotować kaszę jaglaną przeczytasz tu >>>
Dodatkowo wysoka zawartość błonnika pokarmowego wspomoże pracę jelit i pozwoli pozbyć się zalegających resztek pokarmowych, a pod wpływem wody napęcznieje i da uczucie sytości.
Autorem publikacji i jadłospisu jest Dietetyk w Stolicy - Ewa Jarosz. Więcej, w tym wiele jej przepisów i porad znajdziecie na blogu Dietetyk w Stolicy, zapraszamy!
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/14/imgcHqeQH.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/14/imgcHqeQH.jpg)