W czasie Świąt powinniśmy wybierać produkty i potrawy, które nie staną się przyczyną gromadzenia kolejnych kilogramów oraz stosować techniki kulinarne, które nie obciążą przewodu pokarmowego.
Przykładowy jadłospis
Poniżej znajduje się jadłospis z wykorzystaniem potraw z gotujmy.pl ułożony przez dietetyka i autorkę bloga Dietetyk w Stolicy - Ewę Jarosz:
Jadłospis z powodzeniem można wykorzystać w celu oczyszczenia organizmu po Lanym Poniedziałku. W przedstawionym jadłospisie skupiłam się na wykorzystaniu produktów, które obfitują w antyoksydanty oraz inne składniki wykazujące działanie detoksykacyjne.
Dieta oczyszczająca w dni okołoświąteczne
Śniadanie:
2 kromki chleba żytniego razowego
Sałatka śniadaniowa z twarogiem i roszponką
Zielona herbata z cytryną
II śniadanie:
- Domowe musli z orzechami i suszonymi owocami
- Jogurt naturalny
- Naturalny napój energetyzująco - wzmacniający
Obiad:
- Kasza jaglana z jajem sadzonym
- Czerwona sałatka z buraków, kapusty i radicchio
- Naturalny napój energetyzująco - wzmacniający
Podwieczorek:
- Wiosenny smoothies trójsmakowy
- Szklanka wody mineralnej
Kolacja:
- Gyros z kalafiorem i kiełkami
- Melisa z pomarańczą
Przedstawiony wyżej jadłospis nie uwzględnia wielkości porcji, które są uzależnione od takich czynników jak płeć, wiek, aktywność fizyczna oraz aktualna masa ciała.
Pamiętajcie!
- Betaina zawarta w burakach wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze, które „wymiatają” z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki znajdziemy również w owocach, naturalnych płatkach zbożowych, kiełkach roślin, olejach roślinnych oraz w zielonej herbacie, które będą cennym uzupełnieniem naszego menu.
- Kasza jaglana to cenny produkt o właściwościach zasadotwórczych, dzięki czemu wspomożemy walkę z zakwaszeniem organizmu. Kalafior zawiera dużo potasu, a to korzystnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową i wzmaga diurezę, dzięki czemu pozbędziemy się zatrzymanej w nadmiarze wody, a wraz z nią zgromadzonych toksyn.
Jak gotować kaszę jaglaną przeczytasz tu >>>
Dodatkowo wysoka zawartość błonnika pokarmowego wspomoże pracę jelit i pozwoli pozbyć się zalegających resztek pokarmowych, a pod wpływem wody napęcznieje i da uczucie sytości.
Autorem publikacji i jadłospisu jest Dietetyk w Stolicy - Ewa Jarosz. Więcej, w tym wiele jej przepisów i porad znajdziecie na blogu Dietetyk w Stolicy, zapraszamy!