Rozpoznawanie mięsa

Jak wybierać dobre mięso?

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Rozpoznawanie mięsa
Mięso wołowe:mięso z młodych sztuk ma barwę czerwoną,tkankę soczystą a tłuszcz,który przerasta jest kremoworóżowy. Mięso stare jest ciemnoczerwone,przerośnięte błonami a tłuszcz jest żółtawy.Cięlęcina jest bladoróżowa a jej tłuszcz wewnętrzny (bo na powierzchni nie ma tłuszczu) jest tego samego koloru. Mięso wieprzowe:mięso młode jest jasnoróżowe a stare-ciemnoróżowe. Mięso drobiowe:młode jest delikatne i smaczne.Drób stary ma chropowatą skórę,na nogach odstającą,zrogowaciałą łuskę,a zakończenie mostka-twarde. Ryby:ryba świeża odznacza się swoistą przyjemna wonią i przylegającą do skóry łuską,skrzela są jasnoczerwone a mięso bladoróżowe.