Jak jeść i serwować ostrygi

O jedzeniu i serwowaniu ostryg zgodnie z zasadami dobrych manier.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak jeść i serwować ostrygi
Jak podawać ostrygi?

Ostrygi należy podawać na dużym półmisku pełnym lodu, w muszlach (wcześniej otwartych). Nigdy nie wyjmujmy ostryg z muszli przed podaniem - to niedopuszczalne. Niech nam się nie wydaje, że ułatwi to gościom ich jedzenie.
Jedzenie ostryg naprawdę nie jest trudne.

Do półmiska dodatkowo podajemy cytrynę pokrojoną na ćwiartki, chleb oraz masło.

Jak jeść ostrygi


Można wyjąć mięso z otwartej muszli nabijając na widelec, a następnie wypić to, co pozostało w muszli. To jednak propozycja dla absolutnych amatorów, a warto pokusić się o inny sposób:

za pomocą specjalnego widelca do ostryg (przypomina on nieco łyżkę) oddzielamy środek od muszli (muszlę kładziemy na talerzyku i przytrzymujemy jedną ręką).
Następnie unosimy muszlę i wypijamy zawartość - mięso i płyn. Satarajmy się, aby nie siorbać przy tym nadmiernie.

Jeśli chcemy, możemy do smaku skropić zawartość muszli sokiem z cytryny.