Słodkie ciasta ||

Tajemnice słodkich wypieków

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Słodkie ciasta ||
**Jaśli obawiasz się że lukier na cieście będzie się kruszył podczas krojenia to jeszcze gorące ciasto posmaruj cienko podgrzanym dżemem-poczekaj aż ciasto ostygnie i wtedy go polukruj.
**Gdy ciasto drożdżowe ci nie wyrasta i podejrzewasz że winne są drożdże to wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia do ciasta i ponownie go wyrób.
**Kruche ciasto przyrządzamy najczęściej ze zwykłej mąki pszennej.Będzie ono lepsze jeśli przyrządzimy je z krupczatki. **Kruche ciasto np.na mazurek będzie też smaczniejsze jeśli 1/3 masła zastąpimy smalcem.
**Jeśli chcesz aby sernik był wilgotniejszy i bardziej puszysty można domieszać do przygotowanej masy serowej kilka łyżek bitej śmietany.
**Sernika z polewą czekoladową nie wstawiaj do lodówki ponieważ masło w polewie się zetnie i będzie ona biaława,bez połysku.
**Sernik nie opadnie jeśli po upieczeniu pozostawisz go jeszcze w ciepłym piekarniku przez 20-30 min.Przed opadaniem chroni też dodanie do masy serowej troche proszku do pieczenia.
**Do mlecznych pianek i bitej śmietany nie dodawaj kiwi ani ananasa ponieważ sok z tych owoców sprawia że masa niedostatecznie tężeje.