Oto kilka kroków, których powinieneś trzymać się, aby ciasto wyszło pulchne i smaczne:
1. Proporcje - nie dawaj za dużo mąki. Naprawdę lepiej będzie, jeśli dodasz o jedną łyżkę mąki mniej niz jeśli dodasz jej za dużo. Mąka w przesadnej ilści to absolutny wróg pulchnego ciasta.
2. Zamiast zwykłego cukru dodaj puder, margarynę w przepisie zastąp dobrym jakościowo masłem. Masło zawsze będzie lepsze niż margaryna.
3. Nie wyrabiaj ciasta na stolnicy od początku rękoma - lepiej, jeśli zaczniesz od siekania masła (względnie - margaryny) nożem. Kostkę tłuszczu możesz też zetrzeć na tarce.
4. Jeśli podczas wyrabiania ciasta, a potem już rozwałkowywania okaże się ono zbyt miękkie - nie dodajemy mąki. Lepiej je po prostu schłodzić.
1. Proporcje - nie dawaj za dużo mąki. Naprawdę lepiej będzie, jeśli dodasz o jedną łyżkę mąki mniej niz jeśli dodasz jej za dużo. Mąka w przesadnej ilści to absolutny wróg pulchnego ciasta.
2. Zamiast zwykłego cukru dodaj puder, margarynę w przepisie zastąp dobrym jakościowo masłem. Masło zawsze będzie lepsze niż margaryna.
3. Nie wyrabiaj ciasta na stolnicy od początku rękoma - lepiej, jeśli zaczniesz od siekania masła (względnie - margaryny) nożem. Kostkę tłuszczu możesz też zetrzeć na tarce.
4. Jeśli podczas wyrabiania ciasta, a potem już rozwałkowywania okaże się ono zbyt miękkie - nie dodajemy mąki. Lepiej je po prostu schłodzić.