Prawdziwe masło - co je wyróżnia?
Prawdziwe masło zawiera tłuszcz mleczny w ilości 80 - 90%. Co ważne, wszystkie inne "masła" o niższej zawartości tłuszczu mlecznego mogą występować w sprzedaży pod nazwą "miks tłuszczowy" lub "tłuszcz mleczny do smarowania x%".
Dziś zakup prawdziwego masła nie jest tak trudny jak jeszcze dekadę temu - producenci masła są zobowiązani do posługiwania się nazwą masło tylko wówczas, gdy zawartość tłuszczu mlecznego nie jest mniejsza niż 80% oraz nie zawiera dodatku tłuszczów roślinnych. W prawdziwym maśle nie ma oleju palmowego ani innych olejów roślinnych.
Zobacz też: Czy margaryna jest zdrowa?
Warto uważnie przeczytać etykietę. Czasem właściwy napis i składniki trudno znaleźć na barwnej etykiecie, na której często widnieje krowa, co może sugerować, że mamy do czynienia z prawdziwym masłem. Na opakowaniu musi znaleźć się napis mówiący o zawartości tłuszczu oraz informacja o ewentualnych dodatkach w postaci np. barwników.
Gdy już znajdziemy się przed półką z masłem warto lekko odchylić opakowanie. Spojrzeć jak produkt wygląda i jak pachnie. Gdy zapach lub kolor nie budzi naszego zaufania, wiemy już że lepiej taki produkt omijać z daleka. Oszukane smarowidło może też zdradzić się zapachem, wprawna gospodyni na pewno wyczuje obcy masłu zapach tłuszczu roślinnego.
Prawdziwe masło - jak długo zachowuje świeżość?
Masło przechowywane w lodówce (temperatura od 2 do 4 stopni) zachowa świeżość nawet przez 6 tygodni. Dotyczy to zwłaszcza masła przygotowywanego samodzielnie, ponieważ w przypadku masła dostępnego w sprzedaży zawsze należy kierować się datą przydatności do spożycia podaną na opakowaniu.Nieodpowiednio przechowywane masło może zjełczeć - poznasz to zwłaszcza po zapachu, który jest charakterystyczny dla zepsutego produktu. Co ważne, zjełczałego masła nie da się już uratować - nie pomoże w tym przypadku ani podgrzewanie ani mrożenie, nadaje się jedynie do wyrzucenia.
Masło przechowywane w temperaturze pokojowej (np. w maselniczce, chronione przed dostępem światła) nie powinno się zepsuć przez kilka dni.
Jeśli chcesz wykorzystać masło do smażenia, warto je wcześniej sklarować - dzięki temu nie będzie się przypalać.
chef
Gość
Nie potrzeba babci na wsi by zrobić prawdziwe masło. Tylko gdzie zdobyć prawdziwą śmietanę? Robiła z 30% śmietany butelkowej ale to już też jakas mieszanina. czasem było dobre a czasem gorzkie nie do zjedzenia.
Gość
elutka
milenazajac
Gość
Bzdura! Masło z domieszka oleju też zawiera 82% tłuszczu. Myślę że prawdziwego masła już nie produkują.
Dutkiewicz
82% tłuszczu ale jakiego ?? To ma być tłuszcz mleczny a nie roślinny, bo wtedy mamy margarynkę... więc nie taka bzdura :P
milenazajac
Gość
To też o tym mówię, że 82% tłuszczy nie świadczy o prawdziwym maśle.
Gość
Tłuszczu mlecznego!
Gość
tak ,tylko ten tluszcz musi pochodzic z mleka a nie oleju;). taka jest roznica miedzy maslem np kerrygold a paskudnym mixem.
Gość
Gość