Światowy Dzień Wegan, obchodzony 1 listopada, zwiększa uwagę społeczeństwa na problemy nieludzkiego chowu zwierząt, przyczyniającego się do niehumanitarnego ich traktowania.
W 1994 brytyjski aktywista praw zwierząt, Louis Wallis, ustanowił 1 listopada Dniem Wegan jednocześnie łącząc to z 50 rocznicą powstania wegańskiego zgrupowania w Wielkiej Brytanii.
Członkowie wegańskiego stylu życia unikają produktów odzwierzęcych, takie jak mięso, mleko, jajka czy miód. Ci na restrykcyjnej diecie, dodatkowo wstrzymują się od spożywania produktów, przy produkcji których były wykorzystane. Wliczane w to są również te, które były testowane na zwierzętach.
Odwiedzanie zoo i oceanarium lub uczestniczenie w różnego rodzaju wyścigach, gdzie biorą udział zwierzęta, jest stanowczo potępiane przez wegan, którzy działają na rzecz polepszenia ich warunków życia.
Dieta oparta na roślinach
Różnorodność i mnogość warzyw i owoców w diecie wegan sprawia, że jest źródłem błonnika, jednocześnie mając niski poziom cholesterolu. Wielu zwolenników uważa, że stosowanie jej pozwala zmniejszyć ryzyko chorób serca oraz nadwagi.
Ze względu na niską zawartość witaminy B12, wapnia oraz witaminy D w produktach pochodzenia roślinnego, dietetycy rekomendują osobom na diecie wegańskiej suplementy uzupełniające ich dietę w niezbędne składniki mineralne.
Zdjęcia:Fotolia
Kluczowe rośliny w diecie wegańskiej
Awokado
Roślina należąca do tak zwanej grupy „superfoods”, była pokarmem już w czasach starożytnych Indian oraz Azteków. Tłuszcz pochodzenia roślinnego stanowi aż 30% awokado.
Jego unikalne właściwości zdrowotne oraz cenne źródło witamin A, E, C, D, B, PP i K sprawia, że to numer jeden na naszej liście.
Awokado ma działanie odstresowujące, zapobiega zmęczeniu, działa korzystnie na układ krążenia i regeneruje skórę. Dba także o zdrowie naszych oczu.
Najlepiej spożywać je na surowo, gdyż zachowujemy wtedy wszystkie wartości odżywcze. To baza guacamole, różnych past kanapkowych, a także deserów m.in. wegańskiego puddingu czekoladowego.
Orzechy
Orzechy są wartościowym składnikiem diety wegańskiej najczęściej spożywane jako dodatek do musli, deserów, a także w formie osobnej przekąski.
Są baza kremowego masła orzechowego, które zarówno na kanapkach, jak i w potrawach kuchni indyjskiej zyskuje kluczową rolę. Z migdałów natomiast otrzymamy smaczne i pożywne mleko roślinne, które z powodzeniem zastąpi krowie, czy kozie w deserach, czy koktajlach.
Soczewica
To jedno z najbogatszych źródeł białka, zawiera również sporą ilość żelaza. Zawiera kwas foliowy oraz minerały ważne dla prawidłowego rozwoju organizmu.
Jest najbardziej popularna w formie zupy, jednak to wyśmienity składnik dań jednogarnkowych, farszy wegetariańskich krokietów czy past. Ceniona w diecie wegan, zastępuje pożywne mięso, stając się bazą do przygotowania roślinnych burgerów.
Zdjęcie:Fotolia
Tofu
Jest to produkt również pochodzenia roślinnego, który powstaje tak jak twaróg pochodzenia zwierzęcego z mleka krowiego lub owczego.
Mało wyraziste, wchłania smak potraw, w których jest przyrządzane. To unikalny składnik, który jest doskonałym wypełnieniem m.in. gulaszy czy innych dań jednogarnkowych.
Tofu jest bogatym i jednocześnie mało kalorycznym źródłem białka, które zawiera sporo wapnia, żelaza, soli mineralnych oraz witamin.
Jest idealne zarówno na zimno, do przygotowania past kanapkowych, twarożków i deserów, jak i na ciepło w zupach i daniach głównych.
Jak wiele z Was jest na diecie wegańskiej? Podzielcie się z Nami przepisami na pyszne dania bez użycia jaj, mleka, czy też sera!
W 1994 brytyjski aktywista praw zwierząt, Louis Wallis, ustanowił 1 listopada Dniem Wegan jednocześnie łącząc to z 50 rocznicą powstania wegańskiego zgrupowania w Wielkiej Brytanii.
Członkowie wegańskiego stylu życia unikają produktów odzwierzęcych, takie jak mięso, mleko, jajka czy miód. Ci na restrykcyjnej diecie, dodatkowo wstrzymują się od spożywania produktów, przy produkcji których były wykorzystane. Wliczane w to są również te, które były testowane na zwierzętach.
Odwiedzanie zoo i oceanarium lub uczestniczenie w różnego rodzaju wyścigach, gdzie biorą udział zwierzęta, jest stanowczo potępiane przez wegan, którzy działają na rzecz polepszenia ich warunków życia.
Dieta oparta na roślinach
Różnorodność i mnogość warzyw i owoców w diecie wegan sprawia, że jest źródłem błonnika, jednocześnie mając niski poziom cholesterolu. Wielu zwolenników uważa, że stosowanie jej pozwala zmniejszyć ryzyko chorób serca oraz nadwagi.
Ze względu na niską zawartość witaminy B12, wapnia oraz witaminy D w produktach pochodzenia roślinnego, dietetycy rekomendują osobom na diecie wegańskiej suplementy uzupełniające ich dietę w niezbędne składniki mineralne.
Zdjęcia:Fotolia
Kluczowe rośliny w diecie wegańskiej
Awokado
Roślina należąca do tak zwanej grupy „superfoods”, była pokarmem już w czasach starożytnych Indian oraz Azteków. Tłuszcz pochodzenia roślinnego stanowi aż 30% awokado.
Jego unikalne właściwości zdrowotne oraz cenne źródło witamin A, E, C, D, B, PP i K sprawia, że to numer jeden na naszej liście.
Awokado ma działanie odstresowujące, zapobiega zmęczeniu, działa korzystnie na układ krążenia i regeneruje skórę. Dba także o zdrowie naszych oczu.
Najlepiej spożywać je na surowo, gdyż zachowujemy wtedy wszystkie wartości odżywcze. To baza guacamole, różnych past kanapkowych, a także deserów m.in. wegańskiego puddingu czekoladowego.
Orzechy
Orzechy są wartościowym składnikiem diety wegańskiej najczęściej spożywane jako dodatek do musli, deserów, a także w formie osobnej przekąski.
Są baza kremowego masła orzechowego, które zarówno na kanapkach, jak i w potrawach kuchni indyjskiej zyskuje kluczową rolę. Z migdałów natomiast otrzymamy smaczne i pożywne mleko roślinne, które z powodzeniem zastąpi krowie, czy kozie w deserach, czy koktajlach.
Soczewica
To jedno z najbogatszych źródeł białka, zawiera również sporą ilość żelaza. Zawiera kwas foliowy oraz minerały ważne dla prawidłowego rozwoju organizmu.
Jest najbardziej popularna w formie zupy, jednak to wyśmienity składnik dań jednogarnkowych, farszy wegetariańskich krokietów czy past. Ceniona w diecie wegan, zastępuje pożywne mięso, stając się bazą do przygotowania roślinnych burgerów.
Zdjęcie:Fotolia
Tofu
Jest to produkt również pochodzenia roślinnego, który powstaje tak jak twaróg pochodzenia zwierzęcego z mleka krowiego lub owczego.
Mało wyraziste, wchłania smak potraw, w których jest przyrządzane. To unikalny składnik, który jest doskonałym wypełnieniem m.in. gulaszy czy innych dań jednogarnkowych.
Tofu jest bogatym i jednocześnie mało kalorycznym źródłem białka, które zawiera sporo wapnia, żelaza, soli mineralnych oraz witamin.
Jest idealne zarówno na zimno, do przygotowania past kanapkowych, twarożków i deserów, jak i na ciepło w zupach i daniach głównych.
Jak wiele z Was jest na diecie wegańskiej? Podzielcie się z Nami przepisami na pyszne dania bez użycia jaj, mleka, czy też sera!