I. Aromatyczne szynki
Proponujemy Wam przepis na smaczną i aromatyczną szynkę z nutką pomarańczy i goździków, szynkę z czosnkiem i skórką cytrynową oraz gotowaną szynkę.
II. Szynka z marynaty
Składniki na 16 porcji:
- 2 kg surowej szynki
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- 2 - 3 cebule
- po kilka ziaren pieprzu czerwonego i ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- sól
- pieprz mielony
Sposób wykonania:
1. Cebulę pokrój na plastry, wymieszaj z ziarnami czerwonego pieprzu, ziela angielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, wlej wino.
2. Szynkę opłucz, osusz, zdejmij skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, natrzyj solą i zmielonym pieprzem, przełóż do dużego naczynia, zalej przygotowaną marynatą, przykryj, odstaw w chłodne miejsce na 1–2 dni.
3. Szynkę wyjmij z marynaty, osusz, wierzch natnij w kratkę, ułóż na blasze lub w żaroodpornym naczyniu.
4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 2 godz., podlewając najpierw marynatą, a potem wytworzonym sosem.
Zdjęcie: Fotolia
III. Szynka z farszem ze świeżej bazylii
Składniki:
- 1,2 kg szynki wieprzowej bez kości
- łyżka octu
- 2 liście laurowe
- słodka papryka w proszku
- ziele angielskie
- 1 cebula
- 1 marchewka
- pół selera
- 5 dag masła
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz mielony i w ziarnach
Sposób wykonania:
1. Ocet wymieszaj z 3/4 szklanki wody, dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, zagotuj, letnią marynatą zalej mięso, przykryj, odstaw przynajmniej na godzinę. Miękkie masło utrzyj na gładką masę z posiekają bazylią, przypraw szczyptą soli i papryką.
2. Mięso wyjmij z marynaty, natnij, w nacięcia włóż farsz, zwiąż, oprósz solą, pieprzem, włóż do brytfanki, dodaj trochę wody i warzywa z zalewy, nakryj, piecz około 70 minut w temperaturze 200ľC, pod koniec pieczenia odkryj, by zrumienić wierzch mięsa.
Przepisy II i III pochodzą z magazynu: Przyjaciółka