Szynka pieczona - ciekawe przepisy

Pieczona szynka to doskonała propozycja na świąteczny obiad. Szynka dobrze sprawdza się także w roli domowej wędliny. Dziś proponujemy Wam przepisy na pieczone szynki.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Szynka pieczona - ciekawe przepisy

I. Aromatyczne szynki

Proponujemy Wam przepis na smaczną i aromatyczną szynkę z nutką pomarańczy i goździków, szynkę z czosnkiem i skórką cytrynową oraz gotowaną szynkę.

II. Szynka z marynaty

Składniki na 16 porcji: 

- 2 kg surowej szynki 

- butelka czerwonego wytrawnego wina 

- 2 - 3 cebule 

- po kilka ziaren pieprzu czerwonego i ziela angielskiego

- 5 liści laurowych 

- sól 

- pieprz mielony

Sposób wykonania: 

1. Cebulę pokrój na plastry, wymieszaj z ziarnami czerwonego pieprzu, ziela angielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, wlej wino. 

2. Szynkę opłucz, osusz, zdejmij skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, natrzyj solą i zmielonym pieprzem, przełóż do dużego naczynia, zalej przygotowaną marynatą, przykryj, odstaw w chłodne miejsce na 1–2 dni.

3. Szynkę wyjmij z marynaty, osusz, wierzch natnij w kratkę, ułóż na blasze lub w żaroodpornym naczyniu.

4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 2 godz., podlewając najpierw marynatą, a potem wytworzonym sosem.

Szynka
Zdjęcie: Fotolia

III. Szynka z farszem ze świeżej bazylii

 Składniki:

- 1,2 kg szynki wieprzowej bez kości 

- łyżka octu 

- 2 liście laurowe 

- słodka papryka w proszku 

- ziele angielskie

- 1 cebula 

- 1 marchewka

- pół selera 

- 5 dag masła 

- pęczek bazylii 

- sól 

- pieprz mielony i w ziarnach 
 Sposób wykonania: 
1. Ocet wymieszaj z 3/4 szklanki wody, dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, zagotuj, letnią marynatą zalej mięso, przykryj, odstaw przynajmniej na godzinę. Miękkie masło utrzyj na gładką masę z posiekają bazylią, przypraw szczyptą soli i papryką. 

2. Mięso wyjmij z marynaty, natnij, w nacięcia włóż farsz, zwiąż, oprósz solą, pieprzem, włóż do brytfanki, dodaj trochę wody i warzywa z zalewy, nakryj, piecz około 70 minut w temperaturze 200ľC, pod koniec pieczenia odkryj, by zrumienić wierzch mięsa.

Przepisy II i III pochodzą z magazynu: Przyjaciółka