Tartę około stu lat temu wymyśliły Francuzki – kobiety pełne fantazji i odwagi w łączeniu rozmaitych smaków. Do dziś powstały setki jej pysznych wariacji – są tarty słodkie i pikantne, z owocami, warzywami, mięsem. Do wyboru, do koloru. Niektóre z nich mają ciekawą historię, np. Tarta Tatin (czyli odwrócona tarta jabłkowa). W 1898 roku właściciel restauracji Stefan Tatin, przygotowując klasyczną tartę jabłkową, pomylił kolejność układania warstw – zamiast na spód położyć ciasto, położył jabłka. Goście, którym zaserwował swój niecodzienny wypiek, byli zachwyceni, a nowa tarta nazwana Tartą Tatin na stałe zagościła w menu tej restauracji. Dziś zajada się nią cały świat. Tarta to wyjątkowe danie: wykwintne, a zarazem proste w przygotowaniu, łatwe do zapakowania i odgrzania. Francuzi zabierają tartę w podróż, do biura, do szkoły jako drugie śniadanie oraz na piknik. Oczywiście tartę podaje się również na obiad, jako danie główne i na kolację. Z kolei słodka tarta nadaje się zarówno na deser, jak i na podwieczorek. Do miłośników słodkich tart i tartaletek należą Belgowie, ale i w Polsce mają one swoich zagorzałych wielbicieli.