Milky way, snikres, 3bit - moda na batonowe ciasta
Zapewne znasz przepis na ciasto snikers, ciasto 3bit, słynne już rafaello, sernik oreo czy ciasto a'la Bounty. Smak ulubionych batonów czy ciasteczek chcemy odnaleźć w domowych wypiekach, stąd właśnie wszelkie kombinacje smaków i nazw, które swoje własne przejęły od dostępnych w sprzedaży produktów.
Dla mnie przykładem takiego ciasta jest rafaello - przepis na jasny biszkopt przekładany kremem z wiórkami kokosowymi stał się bardzo popularny już kilkanaście lat temu, a kiedy moja mama zrobiła je po raz pierwszy, na stół powracało co niedziela. W pieczeniu ciast z orzechami (w tym popularnego snikersa) specjalizuje się coraz więcej osób, za to wypiek o nazwie milky way dopiero wkracza na kulinarne salony. Dziś pokazujemy jak zrobić smaczne ciasto a la Milky Way. Spróbuj, jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę!
Przepis na ciasto a'la Milky Way
Składniki na biszkopt Milky Way:
- 5 jajek
- 1/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- Mąkę przesiej razem z kakao.
- Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywno, następnie dodawaj cukier łyżka po łyżce i ubijaj aż cukier się rozpuści. Na koniec dodaj żółtka.
- Do masy jajecznej powoli dodawaj mąkę z kakao - nie ubijaj, ale mieszaj delikatnie, dzięki temu biszkopt będzie puszysty.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni (funkcja góra - dół) przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu odstaw aż wystygnie.
- 2 szklanki mleka w proszku
- 250 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudź.
- Masło utrzyj na puszystą masę, zmiksuj z ostudzonym mlekiem i mlekiem w proszku.
- 1 czekolada mleczna
- kilka łyżek mleka
Czekoladę i mleko umieść w rondelku i podgrzewaj mieszając aż do rozpuszczenia czekolady.
Biszkopt przekrój na pół, przełóż białym kremem, wierzch ciasta Milky Way oblej polewą czekoladową.
Zobacz też przepis na ciasto 3bit.