Planując domowe wypieki często kupujemy świeże drożdże w większych ilościach. Czasem nie jesteśmy w stanie ich wykorzystać i nie wiemy jak długo jeszcze pozostaną świeże. Suszone drożdże instant możemy przechowywać zgodnie z datą na opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu. Świeże drożdże wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych lub - jeśli chcemy przedłużyć ich żywotność - w zamrażarce.
Jak przechowywać świeże drożdże?
Świeże drożdże można przechowywać w lodówce do 10 dni, najlepiej owinięte w papier, folię lub wilgotną gazę. Drożdże, które nie nadają się już do użytku, to te które mają nieprzyjemny kwaśno-gorzki zapach, twardą i popękaną powierzchnię, albo są pokryte pleśnią.
Sposobem na przechowywanie drożdży przez dłuższy czas jest mrożenie. Jeśli w najbliższym czasie nie planujemy pieczenia, warto je zamrozić, aby zachowały świeżość. Drożdże najlepiej przechowywać w zamrażarce podzielone na porcje po 25 g i zapakowane w folię lub woreczek strunowy. W ten sposób możemy przechowywać produkt nawet przez rok.
Drożdże wyjęte z zamrażarki przed użyciem rozmrażamy w lodówce, lub gdy nie możemy długo czekać, wkładamy na kilka minut do ciepłej wody lub mleka.
fot. Adobe Stock
Drożdże - informacje ogólne
Drożdże są to jednokomórkowe grzyby z rodziny drożdżakowatych. Żyją one na podłożach, które zawierają cukry proste. Ponadto grzyby te przeprowadzają fermentację alkoholową i przeważnie nie potrzebują do tego tlenu.
Wyróżniamy następujące rodzaje drożdży:
- kefirowe
- winne
- piwne
- piekarskie
Drożdże, których używamy w kuchni to drożdże piekarskie. W procesie suszenia drożdży piekarskich powstają drożdże suszone instant, które są chętnie używane do domowych wypieków.
Sprawdź przepis na chleb orkiszowy z kaszą z wykorzystaniem suszonych drożdży.
Drożdże, których używamy w kuchni to drożdże piekarskie. W procesie suszenia drożdży piekarskich powstają drożdże suszone instant, które są chętnie używane do domowych wypieków.
Sprawdź przepis na chleb orkiszowy z kaszą z wykorzystaniem suszonych drożdży.
Właściwości drożdży
Drożdże to bogate źródło witamin z grupy B, dlatego są bardzo popularne jako suplement diety, używa się ich także w przemyśle kosmetycznym. Picie drożdży dobrze wpływa m. in. na skórę głowy i włosy. Maseczka z drożdży i mleka stosowana na skórę twarzy i pleców pomaga pozbyć się problemów z trądzikiem i łojotokiem, a także posiada właściwości ujędrniające. Ponadto drożdże mają olbrzymi wpływ na odporność organizmu. Dzięki nim zwiększa się przyswajalność żelaza, reguluje się przemiana materii, poprawia wygląd paznokci i włosów.
fot. Adobe Stock
Drożdże zawierają również bardzo dużo składników mineralnych. Są to m.in. magnez, żelazo, potas, selen, cynk, chrom, mangan, sód, miedź czy jod. Regulują gospodarkę hormonalną, a także obniżają poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości chromu, zmniejszają apetyt na słodycze.
Co można zrobić z drożdży?
Przy użyciu drożdży możemy stworzyć pyszne domowe wypieki. Przede wszystkim pieczywo i bułki z dodatkami, jakie lubimy najbardziej - bez konserwantów i spulchniaczy. Na śniadanie i kolację idealnie sprawdzą się bułki owsiane lub chleb wieloziarnisty. W porę obiadową można zaserwować puszyste racuchy z malinami. Wspaniałym pomysłem będzie też domowa pizza z ulubionymi składnikami. Na deser oczywiście ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką i dużą porcją masła lub domowego dżemu.
thegrooba
Ma-Gosia
testing223
testing223