![Tłuszcz też może być zdrowy Tłuszcz też może być zdrowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/tluszcz-tez-moze-byc-zdrowy-13914.jpg)
Pozytywny wpływ na organizm człowieka mają oczywiście kwasy tłuszczowe omega-3. Ich źródłem są przede wszystkim ryby, np. makrela, węgorz, łosoś. Omega-3 usprawniają pracę układu nerwowego, zmniejszają ryzyko chorób miażdżycowych, a także chronią przed chorobą Alzheimera.
Mają niezwykle korzystny wpływ na stawy oraz działają przeciwzapalnie. Często jednak z niewiedzy lub też z przyzwyczajenia, "zabijamy" to co najcenniejsze w rybach. Dzieje się to przez obróbkę kulinarną jaką jest panierowanie rybki w bułce i smażenie jej na oleju. Najlepszą alternatywą jest gotowanie ryb na parze. Jednak dla tych, którzy nie są smakoszami gotowanych ryb proponuję pieczenie jej w specjalnej w folii w piekarniku - zawsze to lepsze wyjście niż tradycyjne smażenie na patelni.
Mają niezwykle korzystny wpływ na stawy oraz działają przeciwzapalnie. Często jednak z niewiedzy lub też z przyzwyczajenia, "zabijamy" to co najcenniejsze w rybach. Dzieje się to przez obróbkę kulinarną jaką jest panierowanie rybki w bułce i smażenie jej na oleju. Najlepszą alternatywą jest gotowanie ryb na parze. Jednak dla tych, którzy nie są smakoszami gotowanych ryb proponuję pieczenie jej w specjalnej w folii w piekarniku - zawsze to lepsze wyjście niż tradycyjne smażenie na patelni.