Jak zrobić mini pizzę?

Ciasto na mini pizzę przygotowuje się z mąki, drożdży, wody, oliwy i soli. Wyrobione, dzieli się na małe placki, na których kładzie się sos i ulubione dodatki.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić mini pizzę?
fot. Fotolia
Mini pizze są przygotowywane na delikatnym cieście, a swoim rozmiarem przypominają drożdżówki. Ciasto można przygotować na różne sposoby w zależności od preferencji smakoszy.

Jak zrobić ciasto na mini pizzę

Przygotowanie ciasta na mini pizzę wygląda podobnie jak w przypadku tradycyjnej pizzy. Różnicą jest to, że przyrządzone ciasto dzieli się na mniejsze fragmenty, formując placuszki wielkości drożdżówek.
  • Do przygotowania ciasta na mini pizzę potrzebna jest: mąka, suche drożdże, ciepła woda, oliwa z oliwek oraz sól.
  • Do dużej miski wsypuje się: mąkę, drożdże, sól, oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę. Początkowo ciasto wyrabia się łyżką, a gdy stanie się zwarte – przy pomocy rąk. Powinno mieć postać gładkiej i elastycznej kuli. Ciasto odkłada się do miski i pozostawia na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Powstałe ciasto dzieli się na 4, ewentualnie 6 mniejszych części. Z każdego fragmentu należy utworzyć kulkę, którą następnie rozwałkowuje się na placek.
  • Każdy placek smaruje się przygotowanym sosem pomidorowym z ziołowymi przyprawami, na którym układa się wybrane dodatki.

Jak piec mini pizzę

Piekarnik, do którego wstawia się blachę z ułożonymi mini pizzami powinien być nagrzany do temperatury 220 stopni. Czas pieczenia wynosi do 20 minut.

Jakie dodatki można użyć do zrobienia mini pizzy

Dobór produktów, które położymy na mini pizzę jest zależny od tego, na co mamy ochotę. Pizzę można przygotować na rozmaite sposoby, w wersji mięsnej bądź wegetariańskiej. Oto podstawowe zasady:
  • Składnikiem niezbędnym do posmarowania ciasta pizzy jest sos pomidorowy. Można go przygotować samodzielnie lub wykorzystać gotowy kupiony w sklepie.
  • Stałymi dodatkami, ale nieobowiązkowymi są: pieczarki, kukurydza z puszki, cebula. Nierzadko dodaje się: pomidory, paprykę oraz oliwki.
  • Dodatkiem mięsnym najczęściej jest kurczak, szynka lub boczek.
  • Wierzch pizzy posypuje się tartym żółtym serem lub mozzarellą.
  • Do przyprawienia pizzy potrzebne są zioła oraz mielona słodka papryka.