Chleb jest źródłem witamin, energii i minerałów. Wypiekany jest przede wszystkim z mąki, zakwasu i wody lub soli i drożdży. Każdy chleb najlepiej smakuje gdy jest świeży i na pewno jest o wiele zdrowszy od paczkowanego, który ma długą datę przydatności do spożycia i zawiera dużo konserwantów. Im zdrowsze składniki (dodatki), które do niego dodajemy, tym chleb jest zdrowszy.
CHLEB BIAŁY wypiekany jest z białej mąki którą dostarcza się z części skrobiowej nasion zbóż. Jest lekkostrawny oraz bardzo smaczny. Nie powoduje żadnych dolegliwości trawiennych, jest zalecany dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Niestety nie znajdziemy w nim zbyt wiele witamin; znikoma jest też ilość zawartego błonnika.
PIECZYWO CHRUPKIE powstaje z wody, ziaren otrąb oraz spulchniaczy. Zawiera wiele witamin, jest niskokaloryczne i długo zachowuje swoją świeżość. Jedyną jego wadą jest to, że jest niezbyt sycące (trzeba go więcej zjeść) i dosyć twarde.
Piekąc własny chleb w domu, warto dodać do niego różne ziarna lub pestki (np. słonecznika, można też posypać kminkiem). Takie dodatki nie tylko dodają smaku, ale także wielu wartości odżywczych i zdrowotnych.
Chleb można piec w domowym piekarniku lub w specjalnym wypiekaczu do chleba. Nie jest trudny do przygotowania - wystarczą chęci, dobry przepis i trochę wolnego czasu.
Zobacz, jak zrobić domowy chleb >>>