Więcej oleju = niższy poziom cukru

Orzechy i oliwa z oliwek mogą nas ustrzec przed cukrzycą typu 2!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Więcej oleju = niższy poziom cukru
Gdy włączymy do diety produkty bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (orzechy, oliwa z oliwek, ryby, awokado) zjadamy mniej tłustego mięsa, mleka, i innych produktów pełnych tłuszczów nasyconych, które przyczyniają się do powstania insulinooporności, która sprzyja podwyższaniu poziomu cukru we krwi.

A to świadczy o istnieniu cukrzycy typu 2 - i jest kolejnym oczywistym powodem, żeby usunąć z diety tłuszcze nasycone. Badacze wykazują, że dieta bogata w dobre, jednonienasycone tłuszcze reguluje poziom cukru we krwi tak samo skutecznie, jak typowe diety wysokowęglowodanowe i niskotłuszczowe, dotąd zalecane przez wielu lekarzy jako zapobiegające cukrzycy czy wręcz lecznicze.

Zwiększenie spożycia tłuszczów jednonienasyconych obniża bowiem poziom trójglicerydów. Badania prowadzone w Meksyku dowodzą, że u pacjentów z cukrzycą poziom cukru we krwi obniżył się dzięki dietom bogatym w oliwę z oliwek i awokado.