Biało-czarne
To słodkie ciastko o kontrastujących 3 warstwach powstaje na bazie kakaowego biszkoptu i śmietankowego kremu. Jest przekładane dżemem i polewane płynną czekoladą, która z wierzchu tworzy charakterystyczną lukrową powłoczkę, całość zwieńcza fantazyjna szpryca z białego kremu. Jego obecność wciąż jest dla nas oczywistością w cukierniach, trochę rzadziej już – w kawiarniach. Kojarzy się sentymentalnie z barami kawowymi, których jest w Warszawie coraz mniej. Taka porcja słodyczy na pewno była w stanie umilić życie pokoleniom Warszawiaków.
Wypiek z Kremem?
Wymyślili go warszawscy cukiernicy na przełomie lat 40-tych i 50-tych, kiedy otwierano słynną trasę W-Z i jej ponoć ciastko zawdzięcza swoją nazwę. Pomysł pochodził od cukiernika z Grochowa – osiedla, przez który przebiega arteria. Szybko dwukolorowy torcik stał się popularny w całej stolicy i okolicach. Istnieje jednak inna teoria, według której WZK to skrótowiec od technologicznego określenia cukierniczego „wypiek z kremem”. Późniejszą obecność we wszystkich praktycznie cukierniach warszawskich W-Z-ka przypisuje się cukiernikom z Warszawskich Zakładów Ciastkarskich, którzy produkowali wuzetki pod nazwą Camargo a w latach siedemdziesiątych zakładali prywatne cukierenki i dalej przekazywali jakbyśmy dziś powiedzieli swoje know-how.
Czytaj dalej
Artykuł pochodzi z serwisu: ciasta-i-ciasteczka.wieszjak.pl. Tu znajdziesz przepisy na ciasta i ciasteczka.
To słodkie ciastko o kontrastujących 3 warstwach powstaje na bazie kakaowego biszkoptu i śmietankowego kremu. Jest przekładane dżemem i polewane płynną czekoladą, która z wierzchu tworzy charakterystyczną lukrową powłoczkę, całość zwieńcza fantazyjna szpryca z białego kremu. Jego obecność wciąż jest dla nas oczywistością w cukierniach, trochę rzadziej już – w kawiarniach. Kojarzy się sentymentalnie z barami kawowymi, których jest w Warszawie coraz mniej. Taka porcja słodyczy na pewno była w stanie umilić życie pokoleniom Warszawiaków.
Wypiek z Kremem?
Wymyślili go warszawscy cukiernicy na przełomie lat 40-tych i 50-tych, kiedy otwierano słynną trasę W-Z i jej ponoć ciastko zawdzięcza swoją nazwę. Pomysł pochodził od cukiernika z Grochowa – osiedla, przez który przebiega arteria. Szybko dwukolorowy torcik stał się popularny w całej stolicy i okolicach. Istnieje jednak inna teoria, według której WZK to skrótowiec od technologicznego określenia cukierniczego „wypiek z kremem”. Późniejszą obecność we wszystkich praktycznie cukierniach warszawskich W-Z-ka przypisuje się cukiernikom z Warszawskich Zakładów Ciastkarskich, którzy produkowali wuzetki pod nazwą Camargo a w latach siedemdziesiątych zakładali prywatne cukierenki i dalej przekazywali jakbyśmy dziś powiedzieli swoje know-how.
Czytaj dalej
Artykuł pochodzi z serwisu: ciasta-i-ciasteczka.wieszjak.pl. Tu znajdziesz przepisy na ciasta i ciasteczka.
Pyza