Hummus to dip o wspaniałym sezamowym smaku, przygotowany z ciecierzycy. Możemy go używać do wielu potraw, którym nada niezwykłego, orientalnego smaku.
Z czym jeść hummus?
Hummus to pasta, czy dip przygotowany przeważnie z ciecierzycy lub innych warzyw strączkowych. Miksujemy je z przyprawami i pastą sezamową. Przygotowanie hummusu nie jest trudne, możemy spróbować samodzielnie w domu.
Potrawa ta ma korzenie arabskie, gdzie używa się jej bardzo dużo. Jest ona wręcz związana z historią tych terenów.
Z czym jeść hummus?
- Warzywa- świeże warzywa kroimy w słupki i podajemy razem z pastą sezamową w której zanurzamy je przed zjedzeniem. Świetnie sprawdzą się- papryka, ogórek, marchew, seler naciowy, cykoria, kalarepa, kalafior, czy rzodkiewka.
- Pieczywo- możemy użyć chleba pszennego, żytniego, pełnoziarnistego, jasnego, a także pitę, lavash, czy pumpernikiel.
- Mięsa- jagnięcina, cielęcina, baranina, wieprzowina, a także drób. Możemy serwować je na zimno jak i na ciepło.
- Placki ziemniaczane- idealnie smakują z dodatkiem hummusu i wędzonego łososia,
- Falafel- czyli warzywne klopsiki idealnie komponują się z kleksem hummusu,
- Sałatki- jest świetnym zamiennikiem innych dipów i sosów,
- Ryby- idealnie pasuje do ryb pieczonych, smażonych, czy gotowanych,
- Grill- grillowane warzywa, mięso, czy ryby nabiorą dzięki niemu niezwykłego smaku,
- Owoce- na słodko z suszonymi daktylami, żurawiną, czy z owocem granatu.
Hummus to pasta, czy dip przygotowany przeważnie z ciecierzycy lub innych warzyw strączkowych. Miksujemy je z przyprawami i pastą sezamową. Przygotowanie hummusu nie jest trudne, możemy spróbować samodzielnie w domu.
Potrawa ta ma korzenie arabskie, gdzie używa się jej bardzo dużo. Jest ona wręcz związana z historią tych terenów.
SylaUla
ambar.bydgoszcz.pl