Z czym jeść hummus?

  • 2

Hummus idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami oraz pieczywem. Jego wyrazisty smak podkreśla ich naturalne walory.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Z czym jeść hummus?
fot. fotolia
Hummus to dip o wspaniałym sezamowym smaku, przygotowany z ciecierzycy. Możemy go używać do wielu potraw, którym nada niezwykłego, orientalnego smaku.

Z czym jeść hummus?
  • Warzywa- świeże warzywa kroimy w słupki i podajemy razem z pastą sezamową w której zanurzamy je przed zjedzeniem. Świetnie sprawdzą się- papryka, ogórek, marchew, seler naciowy, cykoria, kalarepa, kalafior, czy rzodkiewka.
  • Pieczywo- możemy użyć chleba pszennego, żytniego, pełnoziarnistego, jasnego, a także pitę, lavash, czy  pumpernikiel.
  • Mięsa- jagnięcina, cielęcina, baranina, wieprzowina, a także drób. Możemy serwować je na zimno jak i na ciepło.
  • Placki ziemniaczane- idealnie smakują z dodatkiem hummusu i wędzonego łososia,
  • Falafel- czyli warzywne klopsiki idealnie komponują się z kleksem hummusu,
  • Sałatki- jest świetnym zamiennikiem innych dipów i sosów,
  • Ryby- idealnie pasuje do ryb pieczonych, smażonych, czy gotowanych,
  • Grill- grillowane warzywa, mięso, czy ryby nabiorą dzięki niemu niezwykłego smaku,
  • Owoce- na słodko z suszonymi daktylami, żurawiną, czy z owocem granatu.
Co to jest hummus?

Hummus to pasta, czy dip przygotowany przeważnie z ciecierzycy lub innych warzyw strączkowych. Miksujemy je z przyprawami i pastą sezamową. Przygotowanie hummusu nie jest trudne, możemy spróbować samodzielnie w domu.
Potrawa ta ma korzenie arabskie, gdzie używa się jej bardzo dużo.  Jest ona wręcz związana z historią tych terenów.