Jak zrobić hummus bez tahini?

Hummus bez tahini możesz zrobić z ugotowanej ciecierzycy, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Pastę dopraw solą, pieprzem, kolendrą i papryką mieloną.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić hummus bez tahini?
fot. Fotolia
Hummus jest pastą z ciecierzycy, oleju i przypraw. Danie pochodzi z Bliskiego Wschodu. Tahini to masło sezamowe, które zazwyczaj dodaje się do hummusu.

Jak zrobić hummus bez tahini z ciecierzycy

Hummus doskonale sprawdzi się do surowych warzyw, kasz, makaronów, sałatek i pieczywa.
  • Ziarna ciecierzycy opłucz, zalej zimną wodą i pozostaw na 8 godzin.
  • Ugotuj ciecierzycę na małym ogniu i pod przykryciem, by była miękka (potrwa to około 45 minut).
  • Miękkie ziarenka przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek, świeży, sok z cytryny oraz zimną wodę. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli hummus będzie zbyt twardy, wlej więcej wody.
  • Pastę przypraw solą, pieprzem, kolendrą, kminem rzymskim oraz zmieloną papryką. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
  • Hummus podawaj polany oliwą i z dodatkiem warzyw.
Hummus bez tahini z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami sprawdzi się jako szybka przekąska na domówkę. Zrobisz go zaledwie w kilkanaście minut. W misce umieść odsączoną ciecierzycę z puszki, posiekane ząbki czosnku, suszone pomidory w oleju (pokrojone), wodę oraz ocet winny. Wszystkie składniki zmiksuj. Następnie przypraw pastę solą himalajską, pieprzem białym, wędzoną papryką mieloną, bazylią i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszaj, przełóż do mniejszych pojemników i odstaw do lodówki. Hummus podawaj z pieczywem lub pokrojonymi w słupki warzywami, na przykład marchewką, ogórkiem, papryką i selerem naciowym.