Żurek na Wielkanoc

  • 6

Żurek to najważniejszy posiłek Wielkanocnego śniadania! Nie masz jeszcze sprawdzonego przepisu? Przeczytaj nasz artykuł i zainspiruj się kulinarnie!

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Żurek na Wielkanoc
fot. Fotolia

Niebawem Wielkanoc – czas końca postu i moment rodzinnych spotkań przy stole! Na śniadaniu wielkanocnym nie może zabraknąć tradycyjnego żurku z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.

W wielu częściach naszego kraju tego uroczystego poranka serwowany jest barszcz biały. Zdania co do różnic pomiędzy barszczem a żurkiem są podzielone - niektórzy uważają, że różnica w przygotowywaniu tych zup tkwi w rodzaju użytej mąki.

I tak, żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały zaś na zakwasie przyrządzonym na mące pszennej. Tak więc, decyzję w tej kwestii musimy podjąć sami. Najważniejsze, by zupa przygotowana była z naturalnych składników, bez użycia barszczów z torebki!

Aromatyczny żurek zgodnie z tradycją podawany jest w chlebie, jednak sposób w jaki go podamy nie ma znaczenia na jego smak! Najsmaczniejszy żurek powinien być przygotowywany na wywarze pozostałym z gotowania kiełbasy, szynki czy wędzonego boczku. Z takim bulionem doskonale komponuje się również czosnek, majeranek, suszone grzyby a także charakterystyczny w smaku chrzan.

Danie przygotowane w ten sposób idealnie wpisuje się w tradycję świąt wielkanocnych. Chcesz zaskoczyć swoich najbliższych? Przygotuj żurek ze sprawdzonego przepisu. Zapraszamy!

SMAKI TRADYCJI

Prawdziwe świąteczne śniadanie nie może obyć się bez żurku wielkanocnego. Przygotowany na  tradycyjnym zakwasie z dodatkiem pieczarek to idealny początek udanych świąt!

Wspaniale prezentuje się żurek wielkanocny podany w chlebie. Ugotowany na aromatycznym mięsie, które dodaje oryginalnego i wyrazistego smaku. I wygląda tak smakowicie!

Żurek chrzanowy z jajkiem to smakołyk idealny dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Dodana słonina sprawia, że jego smak jest jeszcze bardziej wyrazisty.

Żurek na zakwasie

Na waszych stołach nie może zabraknąć także wielkanocnego żuru staropolskiego na wędzonce. Sporządzony na wywarze z dodatkiem pora, marchewki, czosnku, cebuli i kwaśnej śmietany smakuje doskonale.

W przepisie na wielkanocny żur znajdziecie składniki konieczne do przygotowania domowego zakwasu! To znacznie ułatwi sprawę, jeśli zabieracie się do takiej czynności po raz pierwszy.

Jeśli macie ochotę na oryginalne wykonanie tej świątecznej zupy, ugotujcie wielkanocny żurek z kaszą jęczmienną. Kiełki rzodkiewki lub rzeżucha sprawią, że potrawa nabierze wiosennego charakteru!

Zbierajcie nasze najlepsze pomysły na tradycyjne zupy. Niech żurek stanie się dla Was kolejną propozycją doskonałego posiłku, serwowanego zarówno na święta wielkanocne, jak i dni powszednie!


                                                   Dodaj przepis