Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak stosować miód rzepakowy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3022
Kulinarne ABC

Jak stosować miód rzepakowy?

Miód rzepakowy przyjmowany 2-3 razy dziennie pozwala usprawnić pracę serca i układu krwionośnego. Warto go jeść bez dodatków lub wykorzystać w zielonych koktajlach.

Jak jeść kumkwat?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3022
Kulinarne ABC

Jak jeść kumkwat?

Kumkwat można jeść na surowo, razem ze skórką. Można go również dodać do deserów, sałatek i koktajli, jak również zrobić z niego dżem lub marmoladę.

Jak przygotować omlet z warzywami?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3022
Kulinarne ABC

Jak przygotować omlet z warzywami?

Omlet z warzywami powstaje na dwa sposoby. Można warzywa wykorzystać jako farsz do gotowego omletu lub dodać do masy jajecznej i usmażyć wszystko na jednej patelni.

Jak zrobić róże z masy cukrowej?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3022
Kulinarne ABC

Jak zrobić róże z masy cukrowej?

Masę cukrową należy rozwałkować i wyciąć z niej przy pomocy kieliszka kółka. Następonie całość się ze sobą zlepia, tworząc różę, tulipana lub inny kwiat.

Kasza bulgur – jak gotować?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3022
Kulinarne ABC

Kasza bulgur – jak gotować?

Kaszę bulgur gotuje się w wodzie. W zależności od jej grubości, proporcje płynu będą inne. Na pół szklanki grubej kaszy przypada 1 szklanka wody, przy drobnej – ¾ szklanki.

Czym zastąpić ser ricotta?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3022
Kulinarne ABC

Czym zastąpić ser ricotta?

Ze względu na specyficzny słodko-mdły smak i konsystencję, ricotta jest trudna do zastąpienia. Dobrymi zamiennikami będą: serek kremowy, twaróg lub mascarpone.

Jak zrobić koktajl bananowy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3022
Kulinarne ABC

Jak zrobić koktajl bananowy?

Koktajl bananowy robi się poprzez zmiksowanie bananów z innymi owocami, jogurtem lub mlekiem. Do mieszanki można dodać także lód i lody waniliowe, dzięki czemu otrzymamy shake’a.