Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak zrobić placki z kalarepy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Kulinarne ABC

Jak zrobić placki z kalarepy?

Do wykonania placuszków warzywnych potrzebujemy mąkę, utartą kalarepę, natkę pietruszki, trochę cebuli, jajko i przyprawy. Są proste, niezwykle aromatyczne i chrupiące. Pycha!

Jak zrobić surówkę z kalarepy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Kulinarne ABC

Jak zrobić surówkę z kalarepy?

Kalarepa najzdrowsza jest jedzona na surowo. W połączeniu ze świeżą marchewką i jabłkiem daje pyszną, zdrową surówkę, która świetnie pasuje jako dodatek do mięsnego obiadu.

Jak zrobić sałatkę waldorf?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Kulinarne ABC

Jak zrobić sałatkę waldorf?

Bazą dla sałatki waldorf jest drobno pokrojony świeży seler oraz surowe jabłko. Dodajemy do tego namoczone rodzynki, orzechy włoskie, sok z cytryny oraz sos zrobiony na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Całość łączymy z rukolą.

Jak zrobić kompot z czereśni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Kulinarne ABC

Jak zrobić kompot z czereśni?

Owoce, cukier, słoik i woda – tyle wystarczy, aby przygotować prosty, słodki kompot z czereśni. Tak wykonany w spiżarni może przeleżeć nawet kilka lat.

Jak zrobić zupę z kalarepy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Kulinarne ABC

Jak zrobić zupę z kalarepy?

Aby przygotować pożywną zupę z kalarepy potrzebujemy wywaru rosołowego, kilku podstawowych, utartych warzyw, ziemniaków, przypraw, śmietany i masła. Całość jest smaczna, sycąca i zdrowa.

Jak zrobić faszerowaną kalarepę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Kulinarne ABC

Jak zrobić faszerowaną kalarepę?

Kalarepę należy wydrążyć z miąższu i ugotować, a następnie jej środek wypełnić farszem przygotowanym z ryżu, papryki, cebuli, sera i przypraw. Tak przygotowaną można podawać jako lekki, wakacyjny obiad.

Ile kalorii ma brzoskwinia?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Kulinarne ABC

Ile kalorii ma brzoskwinia?

Nie każdy wie, jak mało kalorii kryje się w tych pysznych owocach! Na 100 gramów produktu przypada ich zaledwie... 39! Brzoskwinie mają jeszcze więcej zalet!

Jak gotować kalarepę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Kulinarne ABC

Jak gotować kalarepę?

Kalarepę pokrojoną w kostkę gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Ugotowaną możemy połączyć ze śmietaną lub poddusić na maśle, zagęścić mąką i podawać z koperkiem.

Jak zrobić dżem z czereśni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Kulinarne ABC

Jak zrobić dżem z czereśni?

Dżem z czereśni wykonamy z wydrylowanych owoców, cukru, soku z cytryny i ulubionych przypraw dodanych dla oryginalnego smaku. Całość powinna być smażona około 4 godzin.

Co można zrobić z czereśni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Kulinarne ABC

Co można zrobić z czereśni?

Z czereśni można przygotować wiele smakowitych przetworów: konfitury, dżemy i soki. Owoce świetnie smakują także jako dodatek do ciast, naleśników i innych deserów.