Jak zrobić spaghetti bolognese?
Kluczem do udanego spaghetti bolognese jest odpowiednio przygotowany sos. Mięso mielone, warzywa i pomidory wymagają co najmniej dwóch godzin gotowania. Chociaż wydaje się długo, to danie z pewnością jest tego warte.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Kluczem do udanego spaghetti bolognese jest odpowiednio przygotowany sos. Mięso mielone, warzywa i pomidory wymagają co najmniej dwóch godzin gotowania. Chociaż wydaje się długo, to danie z pewnością jest tego warte.
Do przygotowania najprostszego sosu chrzanowego wystarczy tarty chrzan, śmietana, majonez oraz przyprawy. Sos chrzanowy na ciepło lub na zimno podaj do jajek, mięsa albo pieczeni.
Labneh to najprostszy ser, który zrobisz w domu. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie jogurtu greckiego oraz soli. Przepis wymaga jedynie odrobiny cierpliwości - na gotowy labneh musisz czekać nawet do 3 dni.
Creme fraiche to nic innego jak gęsta francuska śmietana. Nie jest łatwo dostępna w sklepie, ale w prosty sposób przygotujesz ją ze śmietany kremówki z dodatkiem maślanki, kefiru lub jogurtu. To wspaniały dodatek do wielu dań.
Wegański krem czekoladowy to pyszny dodatek do owsianek, kanapek czy naleśników. Do zrobienia wersji bez nabiału potrzebujesz niewielu składników – podstawą jest mleko kokosowe lub pasta z fasoli. Wypróbuj dwa proste przepisy.
Piernik staropolski - inaczej piernik dojrzewający lub długo dojrzewający. Sekretem tego ciasta jest odpowiednio długi czas dojrzewania, który powinien wynosić minimum 4 tygodnie. Bez obaw, ciasto na staropolski piernik dojrzewający nie może się popsuć!
Congee czyli kleik ryżowy, to popularna azjatycka potrawa. Do jego zrobienia potrzebujesz dowolnego ryżu oraz wody. Lekkostrawne danie podaj z ulubionymi dodatkami.
Kedgeree to proste danie kuchni anglo-indyjskiej składające się z ryżu z dodatkiem curry, wędzonej ryby oraz ugotowanego jajka. Sprawdź jak wykonać ten smaczny przepis.
Bardzo aromatyczny i wilgotny piernik pomidorowy to alternatywa dla tradycyjnego świątecznego wypieku. Głównym jego składnikiem są pomidory z puszki oraz banan.
Piernik zazwyczaj przekładany jest powidłami lub dżemem. Czym zastąpić klasyczne nadzienie, żeby nadać piernikowi oryginalny smak? Sprawdź przepis na: krem do karpatki, krem z grysiku oraz masę chałwową.