Świeży, młody bób to pyszny przysmak lata. Sezon na niego trwa dosyć krótko, od końca czerwca do sierpnia, więc warto wykorzystać go w pełni. Jeśli chcesz cieszyć się z jego smaku również w porze jesienno-zimowej, zobacz jak mrozić bób aby zachować jego wartości na dłużej.
Bób jest bardzo wartościowym produktem, zawiera dużo białka i jest idealnym składnikiem diety roślinnej. Możesz przygotować z niego wiele rozmaitych dań jak chociażby zupę, makaron, zapiekankę, czy znakomity do kanapek hummus z bobu. W zależności, do czego zamierzasz go użyć, należy odpowiednio ugotować bób przed dalszą obróbką.
Składniki:
fot. Adobe Stock
Składniki:
fot. Adobe Stock
Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź nasze sprawdzone przepisy na potrawy z bobu.
Bób jest bardzo wartościowym produktem, zawiera dużo białka i jest idealnym składnikiem diety roślinnej. Możesz przygotować z niego wiele rozmaitych dań jak chociażby zupę, makaron, zapiekankę, czy znakomity do kanapek hummus z bobu. W zależności, do czego zamierzasz go użyć, należy odpowiednio ugotować bób przed dalszą obróbką.
Jak ugotować bób do makaronów i sałatek?
Do przygotowania sałatek, makaronów, zapiekanek i innych dań, w których struktura bobu musi być wyraźnie wyczuwalna, a ziarenka nie mogą się rozpadać, bób powinien być ugotowany na półtwardo.Składniki:
- 500 g młodego bobu,
- 3 l wody,
- 1 łyżka soli.
- Bób dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
- Do garnka wlej wodę i zagotuj.
- Do wrzątku wrzuć ziarna i gotuj bób przez 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj sól.
- Skórka ugotowanego bobu powinna być zmarszczona. Żeby sprawdzić czy bób jest odpowiednio twardy, wyjmij ostrożnie jedno ziarenko i spróbuj. Jeśli bób jest za twardy, gotuj przez kolejne kilka minut.
fot. Adobe Stock
Jak ugotować bób do zup i past?
Do przygotowania zup kremów oraz past do kanapek czy dipów, warto gotować bób nieco dłużej – ok. 15 minut. Strączki powinny mieć miękką konsystencję, którą łatwo będzie zmiksować.Składniki:
- 500 g bobu,
- 3 l wody,
- 1 łyżeczka soli.
- Wodę wlej do dużego garnka i zagotuj.
- Bób opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do wrzątku.
- Gotuj bób przez 15 minut, aż ziarenka zmarszczą się i wyraźnie zmiękną.
- Pod koniec gotowania wsyp łyżeczkę soli.
fot. Adobe Stock
Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź nasze sprawdzone przepisy na potrawy z bobu.