Jak ugotować bób?

Ugotowanie bobu zazwyczaj zajmuje od 10 do 20 minut. W zależności do jakiej potrawy chcesz go użyć – krócej np. do zup czy past, lub dłużej do sałatek i makaronów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować bób?
fot. Adobe Stock
Świeży, młody bób to pyszny przysmak lata. Sezon na niego trwa dosyć krótko, od końca czerwca do sierpnia, więc warto wykorzystać go w pełni. Jeśli chcesz cieszyć się z jego smaku również w porze jesienno-zimowej, zobacz jak mrozić bób aby zachować jego wartości na dłużej.

Bób jest bardzo wartościowym produktem, zawiera dużo białka i jest idealnym składnikiem diety roślinnej. Możesz przygotować z niego wiele rozmaitych dań jak chociażby zupę, makaron, zapiekankę, czy znakomity do kanapek hummus z bobu. W zależności, do czego zamierzasz go użyć, należy odpowiednio ugotować bób przed dalszą obróbką.

Jak ugotować bób do makaronów i sałatek?

Do przygotowania sałatek, makaronów, zapiekanek i innych dań, w których struktura bobu musi być wyraźnie wyczuwalna, a ziarenka nie mogą się rozpadać, bób powinien być ugotowany na półtwardo.

Składniki:
  • 500 g młodego bobu,
  • 3 l wody,
  • 1 łyżka soli.
Wykonanie:
  1. Bób dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka wlej wodę i zagotuj.
  3. Do wrzątku wrzuć ziarna i gotuj bób przez 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaj sól.
  5. Skórka ugotowanego bobu powinna być zmarszczona. Żeby sprawdzić czy bób jest odpowiednio twardy, wyjmij ostrożnie jedno ziarenko i spróbuj. Jeśli bób jest za twardy, gotuj przez kolejne kilka minut.
Warto mieć na uwadze, że bób ma właściwości wzdymające. Dla osób, które mają problemy z perystaltyką jelit, to gotującego się bobu warto wrzucić kilka ziarenek kminku.


Potrawy z bobu Jak zrobić makaron z bobem?
fot. Adobe Stock

Jak ugotować bób do zup i past?

Do przygotowania zup kremów oraz past do kanapek czy dipów, warto gotować bób nieco dłużej – ok. 15 minut. Strączki powinny mieć miękką konsystencję, którą łatwo będzie zmiksować.

Składniki:
  • 500 g bobu,
  • 3 l wody,
  • 1 łyżeczka soli.
Wykonanie:
  1. Wodę wlej do dużego garnka i zagotuj.
  2. Bób opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do wrzątku.
  3. Gotuj bób przez 15 minut, aż ziarenka zmarszczą się i wyraźnie zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania wsyp łyżeczkę soli.
Stary bób powinien gotować się dłużej o 5 minut od powyższych instrukcji. Łupina młodego bobu jest miękka, możesz jeść go zarówno w skórce jak i bez.

Sałatka z bobu Zupa krem z bobu
fot. Adobe Stock

Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź nasze sprawdzone przepisy na potrawy z bobu