Jak długo smażyć kurki?

Kurki smażymy około 10 -15 minut, ważne, by wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię. Długie smażenie sprawia, że grzyby rozpadają się, wyglądają nieapetycznie, a przy tym mogą tracić część smaku.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak długo smażyć kurki?
fot. Fotolia
Kurki to grzyby z rodziny pieprznikowatych, jedne z bardziej szlachetnych w Polsce. W smaku są delikatne, lekko orzechowe, dzięki temu tak chętnie je przyrządzamy. Wspaniale smakują podsmażone.

Jak długo smażyć kurki?

  • Kurki smażymy około 10 – 15 minut, na dobrze rozgrzanej patelni. Zapobiegnie to puszczeniu przez nie soków i pozwoli pięknie je przyrumienić.
  • Kurki smażymy przeważnie na maśle lub maśle połączonym z olejem.
  • Pod koniec przyprawiamy je świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Ważne:
  • Jednorazowo nie wrzucamy na patelnie zbyt dużej ilości grzybów, by nie obniżyć temperatury.
  • Nie solimy grzybów na początku, ponieważ wydzielany pod tego wpływem sok spowoduje duszenie grzybów, a nie smażenie.
  • Nie moczymy ich długo w wodzie, wystarczy wyczyścić je delikatnie z piachu i umyć szybko pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.

Z czym najlepiej smakują smażone kurki?

  • Kurki możemy podsmażyć z cebulką, czy czosnkiem.
  • Na koniec smażenia dobrze dodać do nich natkę pietruszki, szczypior lub koperek.
  • Świetnym pomysłem jest dodanie na patelnię pod koniec smażenia kilku rozmąconych jajek, które podgrzewamy mieszając do momentu lekkiego ścięcia.
  • Kurki dobrze smakują też zaciągnięte 30% śmietaną.
  • Dobrym pomysłem też będzie dolanie pod koniec smażenia na patelnie odrobiny białego wina, porto, czy sherry.