Jaka mąka do naleśników?

  • 1

Mąka tortowa lub krupczatka – to najlepszy wybór, kiedy chcemy zrobić naleśniki. Jakie mąki jeszcze można wykorzystać o tej potrawy?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jaka mąka do naleśników?
fot. Fotolia
Typ oraz zboże, z którego jest przygotowana – to dwa najważniejsze czynniki, na które należy zwracać uwagę przy wyborze mąki do naleśników
 
Jaki typ mąki wybrać do naleśników?
 
Najlepsza mąka do naleśników to taka, która nie obciąża ciasta. Dzięki temu naleśniki będą zarówno lekkie, jak i puszyste. Taki efekt osiągniemy wybierając mąki niższego typu, czyli 400, 450 i 500. W sklepach znajdziemy je pod nazwami: mąka tortowa lub krupczatka. Co oznaczają te numery? Typ mąki to nic innego jak oznaczenie stopnia przetworzenia i zmielenia ziaren. Numer bierze się od ilości zawartych w mące minerałów, np. w typie 400 to 0,40% a 1000 to 1%. 
 
Jaki rodzaj mąki wybrać? 
 
Naleśniki przygotowuje się najczęściej z mąki pszennej – białej lub pełnoziarnistej. Jest ogólnodostępna a zawarty w niej gluten spulchnia dodatkowo ciasto. Jeśli jednak interesuje Cię zdrowa mąka do naleśników, możesz sięgnąć po te rodzaje:
 
  • Mąka ryżowa – jeden z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o naleśniki. Bardzo delikatna, bezglutenowa, w swojej konsystencji podobna do tradycyjnej mąki pszennej. Co najważniejsze – można ją przygotować samodzielnie w domu z białego lub brązowego ryżu.
  • Mąka żytnia – jest stosunkowo ciężka, dlatego warto ją mieszać pół na pół z innymi rodzajami. Naleśniki zrobione na jej podstawie są mniej słodkie i lepiej smakują z wytrawnym farszem. 
  • Mąka kukurydziana – zazwyczaj wykorzystywana do robienia placków tortilli. Naleśniki robione z niej mają żółtawy kolor i są neutralne w smaku. Dzięki temu łączą się z każdym rodzajem farszu
  • Mąka gryczana – mąka otrzymywana z gryki, wykorzystywana najczęściej do blinów. Nie zawiera glutenu, może być wykorzystywana samodzielnie a placki zrobione na jej bazie mają charakterystyczny ciemny kolor. Naleśniki gryczane świetnie smakują zarówno z farszem słodkim, jak i słonym
  • Mąka orkiszowa – mąka otrzymywana ze specjalnej odmiany pszenicy, zawierająca „dobry” gluten. W smaku neutralna, lepiej nadaje się do naleśników typu pancakes niż tradycyjnych. Powód jest prosty – ciasto zrobione na jej bazie jest bardziej kleiste, dzięki czemu trudniej je rozprowadzić na patelni, tworząc cienki placek.