Jagody to niewielkie owoce o ciemnofioletowej barwie i słodkim smaku. Niby małe i niepozorne, a mają w sobie wielką moc, zarówno pod względem kulinarnym, jak i zdrowotnym. Jagody to prawdziwe letnie, leśne skarby, które w sezonie po prostu trzeba zaprosić do swojej kuchni.

Najczęściej dodawane do wypieków i deserów. Ciasta z jagodami, w tym przepyszne serniki z musem jagodowym, czy też tarty z jagodami pachną i smakują latem. Jogurtowe i lodowe desery z jagodami wprost rozpływają się w ustach. A słodkie muffinki i obłędne jagodzianki wręcz zniewalają podniebienia. Świeże jagody dodawane do koktajlów, dają gwarancję nie tylko intensywnego smaku lecz także dostarczają dużej dawki witamin.

Owoce te z powodzeniem można wykorzystać także do przygotowania dania na obiad lub na kolację. Najpopularniejsze w tej kategorii są pierogi z jagodami, naleśniki z jagodami czy knedle z jagodami. Z jagód powstają także świetne musy, które wzbogacą walory smakowe makaronów podawanych na słodko.

Te delikatne owoce można zatrzymać na później. Wystarczy zrobić jagodowe przetwory. Dżem jagodowy, konfitura z jagód czy po prostu jagody w cukrze na pewno przydadzą się zimą. Ich smak można też zamknąć w przepysznej nalewce z jagód!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 643 przepisów w kategorii Jagody

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto jagodowe

Ciasto jagodowe

Stenka Stenka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: