Owoce morza, czyli frutti di mare to m.in.: małże, krewetki, przegrzebki, ostrygi, ośmiornice, kalmary oraz ryby morskie. Warto nauczyć się je przygotowywać samodzielnie w domu. Owoców morza nie należy solić - wyjątkiem są krewetki.
 
Owoce morza sprzedawane są w różnej formie. Najpopularniejsze są konserwy, wędzone, marynowane (np. w sosie winegret lub białym winie), mrożone (w formie surowej lub ugotowanej). Coraz częściej można również kupić świeże frutti di mare.
 
Ze względu na wysoką zawartość białka owoce morza szybko się psują. Świeże najlepiej przygotowywać od razu po zakupie, a mrożonych nie wolno ponownie zamrażać. Przy zakupie należy przede wszystkim zwracać uwagę na oczy, które nie mogą być mętne, tylko klarowne i błyszczące. Bardzo ważny jest również zapach – świeży i morski, to gwarancja świeżości. Mrożonki nie powinny być szczelnie obłożone grubą warstwą lodu. Dobre mięso jest zwarte i jędrne, a po naciśnięciu nie pozostaje w nim wgłębienie.
 
Owoce morza w sałatkach podaje się w formie surowej (ostrygi), grillowanej (ośmiornice, kalmary, krewetki), ugotowanej krótko w nieosolonej wodzie, smażonej na patelni – na oliwie lub maśle lub w głębokim tłuszczu (kalmary, małże, krewetki). Najlepszymi dodatkami do owoców morza są: tymianek, estragon, pieprz, szafran, chili, pieprz, cytryna, białe, wytrawne wino oraz oliwa z oliwek i klarowane masło. Skorupiaki morskie doskonale smakują również z ryżem, wszystkimi rodzajami sałat, cebulą, czosnkiem, majonezem, pomidorami oraz natką pietruszki.

Owoce morza to wspaniałe dary udostępniane nam przez świat mórz i oceanów. Są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych omega – 3, białka, witamin z grupy B, jodu, selenu , a także wapnia. Ostrygi, kalmary, małże, kraby, ośmiornice i homary – to one stanowią podstawowe składniki kuchni śródziemnomorskiej, ale coraz częściej także polskiej. Na naszych stołach, coraz częściej goszczą dania z dodatkiem frutti di mare! Fakt ten nikogo nie może dziwić, owoce morza są bowiem niezwykle smaczne i wartościowe! Wspaniale komponują się z  warzywami lub owocami, makaronem, ryżem, a nawet serami.  Warto zatem przygotować sałatkę z ich dodatkiem!  Połączenie takich składników, musi skończyć się sukcesem! 

Sałatka z krewetkami stanie się królową wszystkich przyjęć! Bardzo dobrze sprawdzi się  także jako przekąska w ciągu pracowitego dnia lub urozmaicenie nudnego menu. Równie popularna będzie  sałatka z ośmiornicy mątwy i krewetek lub sałatka krabem czy sałatka z małżami. Nie możesz się zdecydować?

Sprawdźcie nasze wspaniałe przepisy  na sałatki z owocami morza. Zainspiruj się kulinarnie i zaskocz znajomych. Zapraszamy!

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami może być przyrządzona z odmiany: szarej, czerwonej lub różowej. Pierwsze dwa rodzaje to małe krewetki (dł. około 7 cm) natomiast krewetki różowe bywają nazywane olbrzymimi, królewskimi lub tygrysimi (dł. do 20 cm). W krewetkach jadalne jest wyłącznie mięso znajdujące się w ogonach. Sałatka krewetkowa najlepiej smakuje z dodatkiem pomidorków koktajlowych, makaronu, awokado i gęstego sosu czosnkowego.

Sałatka z kalmarami

Sałatka z kalmarami

Kalmary często sprzedawane są  jako pokrojone na wygodne w użyciu pierścienie. Ich mięso jest bardzo delikatne i słodko-morskie w smaku. Chcąc dodać kalmary do sałatki, można je ugotować, upiec, usmażyć  w głębokim tłuszczu lub panierce. Ważne jest przestrzeganie czasu gotowania kalmarów – bardzo krótko lub bardzo długo. Przegapienie odpowiedniego momentu powoduje, że mięso będzie miało gumową strukturę. Kalmary doskonale smakują z selerem naciowym, cebulą i kaparami.

Sałatka z małżami

Małże przed dodaniem do sałatki należy bardzo dokładnie przygotować. Najlepiej włożyć je na 2-3 godziny do miski z zimną wodą. Po tym czasie oczyścić ze wszystkich wodorostów, żyłek i ścięgien, opukując każdą muszlę delikatnie, krótkim i cienko zakończonym nożem. Muszle powinny być szczelnie zamknięte, te otwarte (martwe) należy wyrzucić. Następnie wrzuca się zamknięte muszle do wrzątku na 2-3 minuty lub na rozgrzany na patelni olej. Po tym czasie świeże i żywe okazy otworzą się, natomiast te, które nie nadają się do jedzenia pozostaną zamknięte. Następnie wyjmuje się zawartość każdej muszli i łączy z pozostałymi składnikami.  Sos do tego typu sałatek często przyrządza się na bazie wody, w której gotowały się skorupiaki lub tłuszczu z ich smażenia. Mule doskonale smakują w sosie pomidorowym oraz przyrządzonym na bazie białego wina.

Sałatka z surimi

Sałatka z surimi

Sałatka z paluszkami krabowymi nie jest tym samym, co sałatka z surimi. Surimi to mielone mięso ryb – dorsza lub mintaja z dodatkiem aromatu krabowego. Sałatka krabowa z makaronem ryżowym to wyśmienite i bardzo wykwintne danie.

Sałatka z ośmiornicy

Sałatka z ośmiornicy

Ośmiornica najczęściej dostępna jest w formie mrożonki. Kupując surowe mięso tego głowonoga, ważne jest, by sprawdzić jego świeżość. Zapach morskiej bryzy to gwarancja świeżości . Inną nieco inwazyjną metodą jest pociągnięcie za mackę, jeżeli się oderwie, oznacza to, że ośmiornica nie jest świeża i najprawdopodobniej była zamrażana. Ośmiorniczka dodawana do sałatki może być gotowana lub grillowana. Bardzo wygodne w tego typu potrawach są ośmiorniczki baby.

Znaleźliśmy 138 przepisów w kategorii Sałatki z owocami morza