Owoce nie ściemnieją
Owoce użyte do dekoracji ciasta (np.jabłka, brzoskwinie) podczas pieczenia w wysokiej temperaturze mogą ściemnieć...
Owoce użyte do dekoracji ciasta (np.jabłka, brzoskwinie) podczas pieczenia w wysokiej temperaturze mogą ściemnieć...
Suszone owoce dodawane do ciasta nabiorą niezwykłego aromatu, jeśli namoczysz je w wodzie...
Aby urozmaicić smak bezowych spodów lub ciasteczek, do ubijanej masy z białek i cukru...
Połowę ciasta zabarw, dodając do niej kakao lub czekoladę. Najpierw wylej do formy ciasto jasne...
Nie wsypuj całej odmierzonej porcji mąki na wierzch ubitych jajek – zniszczy to strukturę piany i biszkopt będzie gorzej rósł.
Ciasto drożdżowe przygotujesz szybciej i prościej z drożdżami suszonymi instant. Wystarczy wymieszać je ze składnikami ciasta i pozostawić do wyrośnięcia.
Oznacza to, że foremka na ciasto jest za mała lub zbyt niska. Najpierw podłóż pod nią kawałek papieru do pieczenia...
Ciasto kruche nie rozerwie się podczas przekładania na blachę, jeśli nawiniesz je na oprószony mąką wałek i ostrożnie rozłożysz na blasze.