

KUCHNIA BRAZYLII
Kiedy myślimy o kuchni brazylijskiej, trudno przywołać jedną sztandarową potrawę jako jej symbol czy znak rozpoznawczy. Kultura Brazylii jest bardzo zróżnicowana, w różnych rejonach kraju panują różne tradycje i zwyczaje.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Kiedy myślimy o kuchni brazylijskiej, trudno przywołać jedną sztandarową potrawę jako jej symbol czy znak rozpoznawczy. Kultura Brazylii jest bardzo zróżnicowana, w różnych rejonach kraju panują różne tradycje i zwyczaje.
Zobacz film jak zrobić smaczny i ekspresowy winogronowo-miętowy chłodnik na upalne dni.
Dzień Matki to szczególne i wyjątkowe święto, o którym nie można zapomnieć. 26 maja każdy z nas szuka doskonałego prezentu dla mamy. Pośród bukietów kwiatów, kartek pocztowych i upominków, warto sięgnąć po inspiracje kulinarne!
Zobacz czym się różni pszenica durum od zwyczajnej. Zobacz, która z nich jest zdrowsza dla naszego organizmu. Poznaj przepisy na domowe pieczywo: Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem oraz Bułki cebulowe.
Poznaj wartości odżywcze botwiny oraz przepisy z jej wykorzystaniem. Znajdziesz tutaj przepisy na chłodniki, panierowane łodygi botwiny, mini gołąbki oraz kotlety mielone.
Bogate w świeże owoce i warzywa pełne witamin i minerałów sałatki to sprawdzone wiosenne menu, dzięki któremu poprawisz formę i zadbasz o swoją figurę. Zobacz jak przygotować idealną sałatkę?
Grecki sos tzatziki to nieodłączny towarzysz wiosennych i letnich potraw - kiedy pojawia się na stołach wiemy już, że lato jest w pełni, a jedząc go czujemy prawie piasek greckiej plaży pod stopami! Świetnie pasuje jako sos do dań mięsnych, ale równie dobrze nadaje się jako dip do przekąsek lub dressing do sałatek.
Konrad Birek - szef kuchni Akademii Smaku Siemens zdradza przepis na pierś z kurczaka faszerowaną mozzarellą i szpinakiem w plastrach bekonu oraz porowym sosem.
Kaczka, tatar, zupa grzybowa, a może pierogi albo sernik? Jakie dania są symbolem polskiej kuchni i stanowią „Top 10” rodzimej gastronomii? Na to pytanie znalazła odpowiedź warszawska Folk Gospoda, restauracja, która specjalizuje się w kuchni polskiej i w tym roku obchodzi swoje dziesięciolecie.
Szparagi dostępne są w sprzedaży tylko przez bardzo krótki okres i często kosztują niemało. warto więc wykorzystać zakupione warzywo w pełni.