Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Napoje z ekstraktem z liści stewii
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Napoje z ekstraktem z liści stewii

Stewia, roślina o wyjątkowo słodkich liściach, to świetna alternatywa dla osób pragnących obniżyć kaloryczność codziennej diety. Jest naturalna, bezkaloryczna i... coraz bardziej popularna. Nie tylko jako składnik domowych potraw, ale również produktów spożywczych.

Z czego słynie kuchnia brytyjska?
  • 9
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Z czego słynie kuchnia brytyjska?

Więcej niż "fish and chips", czyli gdzie próbować tradycyjnej kuchni brytyjskiej, co ją charakteryzuje i jakich produktów szukać będąc w Wielkiej Brytanii?

Poznaj smaki kuchni tajskiej
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Poznaj smaki kuchni tajskiej

Kuchnia tajska nie bez powodu jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych, otwiera się coraz więcej tajskich restauracji, poznajemy coraz więcej smaków rodem z Tajlandii. Czas je odtworzyć we własnej kuchni! Zobacz jak zachować równowagę między smakami w tajskich daniach.

Szczaw - co z niego ugotować?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Szczaw - co z niego ugotować?

Co można zrobić ze szczawiem? Polecamy ciekawe przepisy na taką pospolitą, ale pyszną roślinę - nie tylko zupy szczawiowe! Szczaw to całkiem pospolita roślina z rodziny rdestowatych, o niepospolitym smaku. Rośnie już od wczesnej wiosny na żyznych glebach, łąkach, nawet przy drogach od kwietnia do czerwca.

Eko produkt, czyli jaki?
zozolek zozolek | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 35, Artykułów: 244
Kulinarne ABC

Eko produkt, czyli jaki?

Zastanawiasz się czy dany produkt jest eko? Jeśli nie, to czas najwyższy. Nikt nie chce kupować kota w worku, a bez odpowiedniej wiedzy na to się skazujemy. Podpowiadamy jak rozpoznać czy dany produkt jest eko. Podajemy przepisy z użyciem produktów ekologicznych.

Erbette italiane, czyli włoskie zielsko
  • 2
sofieta sofieta | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 96, Artykułów: 3
Witaminy w diecie

Erbette italiane, czyli włoskie zielsko

Pospolite trawki, czy zielsko od zawsze były związane z włoską kuchnią biedaków, a niejednokrotnie stanowiły jej podstawę. Kobiety, dzieciarnia i co zdrowsi staruszkowie chodzili wzdłuż brzegów rzek, w poszukiwaniu dziko rosnących roślinek.

Przyprawiamy mięso na grilla
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Przyprawiamy mięso na grilla

Mięsa z grilla znacznie lepiej smakują przyprawione wcześniej ziołami lub zamarynowane. Do przyprawiania mięsa i marynat można dobierać zioła według własnych upodobań smakowych. Przygotuj z nami grillowane piersi z kurczaka z sokiem z mandarynki, chrupiącymi czosnkowymi bagietkami oraz sałatą.