

Jak ugotować ryż z kurkumą?
Ryż z kurkumą ugotuj w jednym garnku. Możesz dodać do niego: zioła, rodzynki, curry, mięso (np. kurczaka) lub warzywa. Kurkuma zabarwi ryż na żółto.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Ryż z kurkumą ugotuj w jednym garnku. Możesz dodać do niego: zioła, rodzynki, curry, mięso (np. kurczaka) lub warzywa. Kurkuma zabarwi ryż na żółto.
Ziemniaki możesz ugotować na parze w garnku lub parowarze. Warzywa obierz, umyj, pokrój i dopraw ulubionymi przyprawami. Gotuj przez 25 minut.
Hummus bez tahini możesz zrobić z ugotowanej ciecierzycy, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Pastę dopraw solą, pieprzem, kolendrą i papryką mieloną.
Jajka faszerowane robi się z ugotowanych jaj i nadzienia zrobionego ze zmielonych pieczarek z dodatkiem szczypiorku. Aby uzyskać lepszy efekt, dodaj do nich żółtka jaj, cebulę, oliwę, majonez, sól oraz przyprawy. Dowiedz się, czy świeże jajka nadają się do faszerowania.
Tradycyjne racuchy przygotowuje się z mąki, mleka, drożdży i jajek. Możemy też zrobić je bez użycia drożdży. Racuchy smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż się zarumienią.
Naleśniki z jabłkami i cynamonem przygotujesz z mąki, mleka, oleju, cukru i jaj. Składniki wymieszaj i usmaż na patelni. Placki udekoruj utartym jabłkiem i cynamonem.
Sos do pizzy możesz szybko przygotować z koncentratu pomidorowego, ketchupu, ziół, przypraw, czosnku i oliwy. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw do lodówki.
Do leczo możesz użyć tłustej kiełbasy wieprzowej, na przykład białej, parówkowej lub wędzonej. Mięso podsmaż na patelni z cebulą, po czym dodaj je do potrawy.
Zupę jarzynową, serową, pieczarkową lub warzywną możesz przyrządzić z makaronem. Do najpopularniejszych rodzajów makaronów należą: nitki, świderki, rurki czy penne.
Przyrządzając kiełbasę domową, można wybrać osłonkę z jelit wieprzowych, baranich lub wołowych. Jelita do domowej kiełbasy powinny być dobrze oczyszczone.