Odkryj smaki europejskiej kuchni!
Croissant we Francji, paella w Hiszpanii, frytki w Belgii. Jakimi jeszcze smakami może zaskoczyć nas europejska kuchnia? Gdzie zjeść, czego spróbować w Europie? Sprawdźcie!
Croissant we Francji, paella w Hiszpanii, frytki w Belgii. Jakimi jeszcze smakami może zaskoczyć nas europejska kuchnia? Gdzie zjeść, czego spróbować w Europie? Sprawdźcie!
22 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Pieczarki! To jedne z najczęściej wykorzystywanych grzybów w naszej kuchni - wiedzieliście, że pośród innych krajów Europy to właśnie do Polski należy miano ich największego producenta?
Tropikalny owoc jakim jest guawa, w swoim wnętrzu kryje wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia. Wspaniale smakuje zarówno na surowo, jak i przetworzony - w postaci dżemów czy soków. To owoc, którego należy spróbować!
Jaskrawozielony, wpadający nieco w żółć romanesco, jest niezwykle unikalnym i odmiennym przedstawicielem swojego gatunku. Przywodzi na myśl kosmiczne warzywo, które pojawiło się... z przyszłości. Sprawdź, jakie właściwości ma ta niebanalna roślina!
Wystarczy jej odrobina, by nadać potrawie odpowiedni smak i aromat. Ma ciemnoczerwony kolor i charakteryzuje się ostrym smakiem. Harrisa to przyprawa niezwykła.
Kapusta to jedno z podstawowych chińskich warzyw. W Chinach uprawia się ponad 700 gatunków i odmian tego warzywa. Jedną z najbardziej popularnych kapust jest kapusta chińska - bok choy, pak choy, nazywana przez chińczyków małą, białą kapustą. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, Ameryce Północnej i w Europie.
Niezwykle ceniona i piękna roślina, która w 1999 roku otrzymała prestiżową nagrodę Rośliny Roku. Dlaczego nazywana jest "kamienną różą" i czym się charakteryzuje? Przeczytajcie!
Kamut to antyczne zboże, które jest krewniakiem powszechnie znanej pszenicy. Sprawdźcie, jak możecie wykorzystać je w swoich potrawach i dlaczego warto, by zagościło na dobre w waszej kuchni!
Choć kokosy znane są wszystkim, niewiele osób wie, że istnieje taki specyfik jak olej kokosowy. Dowiedzcie się, „z czym to się je”, jak się go wytwarza, czy warto z niego korzystać (i w jaki sposób). Właściwości tego produktu z pewnością was zaskoczą!
Już 24 listopada swoje święto obchodzi niepozorny burak. Poznacie jego nowe oblicze i przygotujcie potrawy z nim w roli głównej!