Umami, czyli piąty smak!
Istnienie umami zostało nie tak dawno temu udowodnione naukowo jako towarzysza czterech podstawowych smaków.
Istnienie umami zostało nie tak dawno temu udowodnione naukowo jako towarzysza czterech podstawowych smaków.
Feberge, legendarny jubiler i marka znana od czasów produkcji bogato zdobionych carskich jaj z początku zeszłego wieku postanowiła zaprosić londyńczyków na wielkanocne polowanie na jaja.
Aby uczcić setną rocznicę zatonięcia statku, amerykańska restauracja przewidziała nie lada atrakcję.
Pasty to tradycyjny kornwalijski przysmak, który wywołał polityczną burzę w Wielkiej Brytanii
Krajowe kiełbasy mogą legalnie składać się w 70% z wody. Mimo to, producenci potrafią normy wielokrotnie przekroczyć, tworząc wyrobu, w których tylko 10% masy całkowitej to mięso.
Batony to najczęściej wybierana przekąska na tzw. mały głód. Zobacz, co się w niej kryje i czy batony są w ogóle zdrowe.
Magda Gessler oprócz karczmy postanowiła uleczyć także góralską duszę – czy się jej udało?
Skóry, kości, mięso oddzielone mechanicznie - zobacz co jeszcze można znaleźć w konserwach.
Czy warto jeść owoce w puszce? ile w nich tak naprawdę konserwantów, a ile cukru i wartości odżywczych?
Obsługa każdej restauracji ma swoje sekrety i grzeszki, o których niechętnie chce mówić swoim klientom. Zobacz, najpopularniejsze sposoby radzenia sobie z klientem.