Święta wielkanocne to wyjątkowy czas dla wszystkich chrześcijan. Chociaż pod względem atmosfery czy symboli, które zaczynają pojawiać się przed świętami, mogłoby się wydawać, że ustępują one nieco świętom Bożego Narodzenia, to właśnie Wielkanoc jest najstarszym, a zarazem najważniejszym chrześcijańskim świętem, upamiętniającym zmartwychwstanie Chrystusa.

Ten uroczysty czas powinien być poświęcony zadumie, rozmyślaniom i przeżywaniu w szczególny sposób wydarzenia, które Wielkanoc upamiętnia. W praktyce jednak wszystko wygląda inaczej - dużo czasu poświęcamy na samą organizację świąt. Począwszy od listy gości, ustalenia menu, poprzez zakupy niezbędne do przygotowania zaplanowanych potraw.

Niemniej ważnym aspektem związanym ze świętami są różnego rodzaju ozdoby wielkanocne, którymi dekorujemy mieszkanie i stół, aby podkreślić uroczysty charakter tych dni. Choć mogłoby się wydawać, że wraz z postępującą cyfryzacją świata zwyczaj ten zanika, rokrocznie wysyłane kartki wielkanocne są najlepszym przykładem na to, że tradycja jest dla nas wciąż ważna.

Skoro już mowa o tradycji, święta wielkanocne tak jak Boże Narodzenie charakteryzują się potrawami i ciastami o symbolicznym znaczeniu (o którym, niestety, zdarza nam się zapominać). Dobór pokarmów, które szykujemy do koszyczka również nie jest przypadkowy - wszystkie elementy (włącznie z zielonymi gałązkami) ściśle powiązane są z religią.

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Przede wszystkim jajek. To one, jako symbol zwycięstwa życia nad śmiercią pojawiają się w najróżniejszej formie, w największej ilości. Najpopularniejsze jajka wielkanocne, czyli pisanki odgrywają ważną rolę w święconce; zanim zostaną zjedzone, najczęściej stanowią ozdobę wielkanocnego stołu.

Najchętniej przygotowywane są jajka faszerowane, które dają mnóstwo możliwości kulinarnych, choć pasty jajeczne czy klasyczne jaja w majonezie wcale nie tracą na popularności! Pasztety, domowe wędliny, pieczone mięsa, białe barszcze, żurki, dodatki w postaci ćwikły i chrzanu, sałatki - świąteczne przysmaki można by wymieniać bez końca!

Słodkim dopełnieniem Wielkanocy są ciasta: babki wielkanocne, mazurki, paschy ale także serniki, makowce, szarlotki - jednym słowem - „dla każdego coś dobrego”. Wspominając o słodkościach nie można zapomnieć o cukrowym baranku, który zajmuje szczególne miejsce w koszyczku wielkanocnym, symbolizując Jezusa Chrystusa.

Aby zadbać o wszystkie szczegóły związane z organizacją Wielkanocy, zebraliśmy dla Was w tym miejscu porady, które pozwolą Wam sprawnie przebrnąć przez okres przedświątecznych przygotowań. Wśród naszych artykułów znajdziecie wiele pomysłów na dekoracje, sposoby na zdobienie pisanek, ale także porady dzięki którym dowiecie się jak przygotować wypieki wielkanocne w wersji „light” a nawet - w jaki sposób będziecie mogli wykorzystać jedzenie, które pozostanie po świętach!

Oprócz tego podpowiemy, co możecie na święta przygotować dla małych niejadków, w jaki sposób urozmaicić smak żurku za pomocą dodatków, jak przyrządzić smakowite mięsa oraz co podać na wielkanocny obiad czy śniadanie. Odpowiedzi na te i wiele innych pytań i wątpliwości związanych z Wielkanocą znajdziecie właśnie w tym miejscu. Zapraszamy!
Drożdżowy koszyk wielkanocny
  • 2
zozolek zozolek | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 35, Artykułów: 244
Wielkanoc

Drożdżowy koszyk wielkanocny

Zobacz wideo, jak zrobić drożdżowy koszyk wielkanocny. Koszyk wykonany w ten sposób sprawdzi się jako świąteczna dekoracja stołu.

Wielkanoc w Europie – Włochy
natal!a90 natal!a90 | Kucharz | Przepisów: 0, Artykułów: 34
Wielkanoc

Wielkanoc w Europie – Włochy

Jak obchodzą Święta Wielkanocne Włosi? Oto wielkanocne zwyczaje i potrawy z Italii. Podpowiadamy też jak przyrządzić tradycyjne włoskie ciasto - Colomba Pasquale.

Żurek w chlebie na Wielkanoc
  • 8
zozolek zozolek | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 35, Artykułów: 244
Wielkanoc

Żurek w chlebie na Wielkanoc

Żurek na zakwasie, serwowany w chlebie to ozdoba wielkanocnego stołu. Zobacz film jak zrobić smaczny żurek na naturalnym zakwasie i podać go z białą kiełbasą oraz jajkiem w chlebowym talerzu.