Święta wielkanocne to wyjątkowy czas dla wszystkich chrześcijan. Chociaż pod względem atmosfery czy symboli, które zaczynają pojawiać się przed świętami, mogłoby się wydawać, że ustępują one nieco świętom Bożego Narodzenia, to właśnie Wielkanoc jest najstarszym, a zarazem najważniejszym chrześcijańskim świętem, upamiętniającym zmartwychwstanie Chrystusa.

Ten uroczysty czas powinien być poświęcony zadumie, rozmyślaniom i przeżywaniu w szczególny sposób wydarzenia, które Wielkanoc upamiętnia. W praktyce jednak wszystko wygląda inaczej - dużo czasu poświęcamy na samą organizację świąt. Począwszy od listy gości, ustalenia menu, poprzez zakupy niezbędne do przygotowania zaplanowanych potraw.

Niemniej ważnym aspektem związanym ze świętami są różnego rodzaju ozdoby wielkanocne, którymi dekorujemy mieszkanie i stół, aby podkreślić uroczysty charakter tych dni. Choć mogłoby się wydawać, że wraz z postępującą cyfryzacją świata zwyczaj ten zanika, rokrocznie wysyłane kartki wielkanocne są najlepszym przykładem na to, że tradycja jest dla nas wciąż ważna.

Skoro już mowa o tradycji, święta wielkanocne tak jak Boże Narodzenie charakteryzują się potrawami i ciastami o symbolicznym znaczeniu (o którym, niestety, zdarza nam się zapominać). Dobór pokarmów, które szykujemy do koszyczka również nie jest przypadkowy - wszystkie elementy (włącznie z zielonymi gałązkami) ściśle powiązane są z religią.

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Przede wszystkim jajek. To one, jako symbol zwycięstwa życia nad śmiercią pojawiają się w najróżniejszej formie, w największej ilości. Najpopularniejsze jajka wielkanocne, czyli pisanki odgrywają ważną rolę w święconce; zanim zostaną zjedzone, najczęściej stanowią ozdobę wielkanocnego stołu.

Najchętniej przygotowywane są jajka faszerowane, które dają mnóstwo możliwości kulinarnych, choć pasty jajeczne czy klasyczne jaja w majonezie wcale nie tracą na popularności! Pasztety, domowe wędliny, pieczone mięsa, białe barszcze, żurki, dodatki w postaci ćwikły i chrzanu, sałatki - świąteczne przysmaki można by wymieniać bez końca!

Słodkim dopełnieniem Wielkanocy są ciasta: babki wielkanocne, mazurki, paschy ale także serniki, makowce, szarlotki - jednym słowem - „dla każdego coś dobrego”. Wspominając o słodkościach nie można zapomnieć o cukrowym baranku, który zajmuje szczególne miejsce w koszyczku wielkanocnym, symbolizując Jezusa Chrystusa.

Aby zadbać o wszystkie szczegóły związane z organizacją Wielkanocy, zebraliśmy dla Was w tym miejscu porady, które pozwolą Wam sprawnie przebrnąć przez okres przedświątecznych przygotowań. Wśród naszych artykułów znajdziecie wiele pomysłów na dekoracje, sposoby na zdobienie pisanek, ale także porady dzięki którym dowiecie się jak przygotować wypieki wielkanocne w wersji „light” a nawet - w jaki sposób będziecie mogli wykorzystać jedzenie, które pozostanie po świętach!

Oprócz tego podpowiemy, co możecie na święta przygotować dla małych niejadków, w jaki sposób urozmaicić smak żurku za pomocą dodatków, jak przyrządzić smakowite mięsa oraz co podać na wielkanocny obiad czy śniadanie. Odpowiedzi na te i wiele innych pytań i wątpliwości związanych z Wielkanocą znajdziecie właśnie w tym miejscu. Zapraszamy!
Mazurek z bezą i bakaliami
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Mazurek z bezą i bakaliami

Pyszny mazurek z bakaliami na kruchym cieście oraz bezą idealnie pasuje do kawy i herbaty. Zapraszam do przygotowania mazurka na podstawie mojego przepisu. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować mazurka.

Wielkanocne zajączki pszenne
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Wielkanocne zajączki pszenne

Pszenne zajączki można włożyć do koszyczka ze święconką. Dzieci na pewno ucieszą się z takich zajączków. Polecam wspólną zabawę przy wypiekaniu. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować zajączki pszenne.

Sałatka z awokado i sosem miodowym
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Sałatka z awokado i sosem miodowym

Jedna z najlepszych sałatek jakie w życiu jadłam i zrobiłam - lekka, a jednocześnie bardzo pożywna. Idealna na świąteczny stół i nie tylko! Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować sałatkę z awokado i sosem miodowym.

Wiosenne trendy w dekorowaniu ciast i ciasteczek
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Wiosenne trendy w dekorowaniu ciast i ciasteczek

Wiosna oraz czas wielkanocny zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Kolory i fantazyjne ozdoby na świątecznych deserach, ciastach i ciasteczkach to idealny sposób na wyrażenie radości z budzącego się życia. Poznaj wiosenne trendy w dekorowaniu ciast oraz ciasteczek.

Jak Francuzi obchodzą Wielkanoc?
  • 1
domix domix | Starszy Kucharz | Przepisów: 5, Artykułów: 20
Wielkanoc

Jak Francuzi obchodzą Wielkanoc?

Żurek, biała kiełbasa, babki drożdżowe i obowiązkowo jajka to tradycyjne wielkanocne potrawy w Polsce. A jak wyglądają rodzinne stoły we Francji w tym czasie?

Wielkanoc w Wielkiej Brytanii
  • 2
Lemonaga Lemonaga | Starszy Kucharz | Przepisów: 6, Artykułów: 55
Wielkanoc

Wielkanoc w Wielkiej Brytanii

Tradycje przedchrześcijańskie sprawiają, że Wielkanoc w Wielkiej Brytanii znacznie różni się od tej na polskiej ziemi. Także na stole!

Jak zrobić zakwas na żur?
  • 1
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 508, Artykułów: 729
Wielkanoc

Jak zrobić zakwas na żur?

Dobry zakwas to podstawa udanej wielkanocnej zupy! Nigdy nie robiliście domowego zakwasu? Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne jak może się wydawać.

Mazurek kajmakowy krok po kroku
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Mazurek kajmakowy krok po kroku

Dzisiaj w cyklu Słodkie piątki z Gosią i Ewą autorki bloga Wspaniałe torty pokazują, jak zrobić mazurek z domowym kajmakiem. Zobacz jak przygotować kruche ciasto oraz domową masę kajmakową.