Święta wielkanocne to wyjątkowy czas dla wszystkich chrześcijan. Chociaż pod względem atmosfery czy symboli, które zaczynają pojawiać się przed świętami, mogłoby się wydawać, że ustępują one nieco świętom Bożego Narodzenia, to właśnie Wielkanoc jest najstarszym, a zarazem najważniejszym chrześcijańskim świętem, upamiętniającym zmartwychwstanie Chrystusa.

Ten uroczysty czas powinien być poświęcony zadumie, rozmyślaniom i przeżywaniu w szczególny sposób wydarzenia, które Wielkanoc upamiętnia. W praktyce jednak wszystko wygląda inaczej - dużo czasu poświęcamy na samą organizację świąt. Począwszy od listy gości, ustalenia menu, poprzez zakupy niezbędne do przygotowania zaplanowanych potraw.

Niemniej ważnym aspektem związanym ze świętami są różnego rodzaju ozdoby wielkanocne, którymi dekorujemy mieszkanie i stół, aby podkreślić uroczysty charakter tych dni. Choć mogłoby się wydawać, że wraz z postępującą cyfryzacją świata zwyczaj ten zanika, rokrocznie wysyłane kartki wielkanocne są najlepszym przykładem na to, że tradycja jest dla nas wciąż ważna.

Skoro już mowa o tradycji, święta wielkanocne tak jak Boże Narodzenie charakteryzują się potrawami i ciastami o symbolicznym znaczeniu (o którym, niestety, zdarza nam się zapominać). Dobór pokarmów, które szykujemy do koszyczka również nie jest przypadkowy - wszystkie elementy (włącznie z zielonymi gałązkami) ściśle powiązane są z religią.

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Przede wszystkim jajek. To one, jako symbol zwycięstwa życia nad śmiercią pojawiają się w najróżniejszej formie, w największej ilości. Najpopularniejsze jajka wielkanocne, czyli pisanki odgrywają ważną rolę w święconce; zanim zostaną zjedzone, najczęściej stanowią ozdobę wielkanocnego stołu.

Najchętniej przygotowywane są jajka faszerowane, które dają mnóstwo możliwości kulinarnych, choć pasty jajeczne czy klasyczne jaja w majonezie wcale nie tracą na popularności! Pasztety, domowe wędliny, pieczone mięsa, białe barszcze, żurki, dodatki w postaci ćwikły i chrzanu, sałatki - świąteczne przysmaki można by wymieniać bez końca!

Słodkim dopełnieniem Wielkanocy są ciasta: babki wielkanocne, mazurki, paschy ale także serniki, makowce, szarlotki - jednym słowem - „dla każdego coś dobrego”. Wspominając o słodkościach nie można zapomnieć o cukrowym baranku, który zajmuje szczególne miejsce w koszyczku wielkanocnym, symbolizując Jezusa Chrystusa.

Aby zadbać o wszystkie szczegóły związane z organizacją Wielkanocy, zebraliśmy dla Was w tym miejscu porady, które pozwolą Wam sprawnie przebrnąć przez okres przedświątecznych przygotowań. Wśród naszych artykułów znajdziecie wiele pomysłów na dekoracje, sposoby na zdobienie pisanek, ale także porady dzięki którym dowiecie się jak przygotować wypieki wielkanocne w wersji „light” a nawet - w jaki sposób będziecie mogli wykorzystać jedzenie, które pozostanie po świętach!

Oprócz tego podpowiemy, co możecie na święta przygotować dla małych niejadków, w jaki sposób urozmaicić smak żurku za pomocą dodatków, jak przyrządzić smakowite mięsa oraz co podać na wielkanocny obiad czy śniadanie. Odpowiedzi na te i wiele innych pytań i wątpliwości związanych z Wielkanocą znajdziecie właśnie w tym miejscu. Zapraszamy!
Jajka faszerowane łososiem i awokado
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Jajka faszerowane łososiem i awokado

Szykujesz wielkanocne przyjęcie dla znajomych lub rodziny? Chcesz, aby twoje dania były smaczne i efektowne? Nic prostszego, możesz przygotować faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji. Podstawą do zrobienia smacznych i pięknych jajek faszerowanych jest odwaga w łączeniu ulubionych składników.

Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym?

Święcenie pokarmów to jeden z najważniejszych elementów z wielkanocnego kalendarium. Tradycyjnie w Wielką Sobotę święcimy w kościele pokarmy, przyniesione w udekorowanych koszyczkach. Wszystkie produkty, które się w nich znajdują mają określoną symbolikę - oto ona.

Wielkanocna galaretka w kształcie jajka
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Wielkanocna galaretka w kształcie jajka

Uwielbiam zimne nóżki oraz domowe galarety, często podają je na świąteczne śniadanie. W tym roku zaskoczę swoich gości nietypowym wyglądem galarety. Mam nadzieję, że i wam ten kształt przypadnie do gustu.

Babka piaskowa z ajerkoniakiem
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Babka piaskowa z ajerkoniakiem

Podwójnie "jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować babkę piaskową.

Bakaliowa pascha z biszkoptami
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Bakaliowa pascha z biszkoptami

To moja pierwsza pascha ale na pewno nie ostatnia. W moim domu ani w domu męża nie przygotowywało się tego deseru. Od tego roku w naszym domu pascha będzie stałym elementem świątecznego stołu. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować paschę.

Jajka po szkocku
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Jajka po szkocku

Pierwszy raz zrobiłam jajka po szkocku ale już wiem, że na pewno nie ostatni. Takie jajka idealnie sprawdzą się na Wielkanoc ale i na niedzielny obiad. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować jajka po szkocku.

Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach

Pyszne szlachetne mięso w aromatycznym aksamitnym sosie pomarańczowo-balsamicznym z pistacjowo-parmezanową posypką i cząstkami mandarynki. Do tego pomidorki koktajlowe serwowane na ciepło w porzeczkowym sosie - to mój pomysł na świąteczny obiad. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym.

Wielkanocny pasztet z jajkiem
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Wielkanocny pasztet z jajkiem

Uwielbiam piec domowe pasztety. Ten z jajkiem idealnie sprawdzi się na święta i będzie pięknie prezentował się na stole. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować domowy pasztet z jajkiem.

Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wielkanoc

Jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu

Przygotowanie wytwornego śniadania świątecznego wcale nie musi być trudne. Ta jajeczna przekąska ma wspaniały lekko cebulowo-maślany smak. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować jajka o cebulowo-maślanym nadzieniu.